Νομοσχέδιο «σκούπα» που θα καθορίζει τη διαδικασία απελευθέρωσης δεκάδων «κλειστών» επαγγελμάτων ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την παρουσίασή του στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Η λίστα με τα επαγγέλματα συνεχώς αβγατίζει, εντείνοντας παράλληλα και τις πιέσεις από ομάδες που βλέπουν να έρχεται πλήρης ανατροπή των κεκτημένων τους.Μία από τις πιο βασικές αλλαγές είναι η απελευθέρωση των τιμολογίων και των χρεώσεων. Ετσι, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ανά την Ε.Ε., θα επιτρέπεται π.χ.
σε Βούλγαρο αρχιτέκτονα ή δικηγόρο να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμα στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρητά τις υποχρεώσεις του Μνημονίου (νομικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές), επαγγέλματα του κλάδου μεταφορών (λιμουζίνες και τουριστικές μεταφορές). Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αναλυτική λίστα των «στόχων».
Δηλαδή να δίδει εντολή στους υπουργούς να εξετάσουν ένα προς ένα τα «κλειστά» ή «ρυθμιζόμενα» επαγγέλματα του πεδίου τους, κάτι που επίσης ορίζεται στο Μνημόνιο.
Ο λόγος για τα ταξί, τα φορτηγά, τα αρτοποιεία, κτηματομεσίτες, ηλεκτρολόγους, ξεναγούς, κομμωτές, αισθητικούς, βρεφονηπιοκόμους, εργοθεραπευτές κ.λπ. Στη λίστα περιλαμβάνονται και μία σειρά από υπό διερεύνηση επαγγέλματα του κλάδου του εμπορίου και του τουρισμού.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το νομοσχέδιο να «μπει» σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις εορτές, για να περιοριστούν οι έντονες αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν. Οπως εξηγούν επηρεάζει κεκτημένα κλάδων με πολύ μεγάλη συνδικαλιστική ισχύ, ακόμη και εντός της κυβέρνησης και του βουλευτικού σώματος.
Πρόκειται για έναν νόμο-πλαίσιο που θα ορίζει τους βασικούς άξονες -βάσει Μνημονίου- απελευθέρωσης κάθε επαγγέλματος ή κλάδου και θα «πετά» το μπαλάκι στο εκάστοτε υπουργείο, να αποφασίσει με Προεδρικό Διάταγμα ή υπουργική απόφαση και με σαφές χρονικό περιθώριο .
Οι πιο πολλές πρέπει να εφαρμοστούν έως τον Μάρτιο του 2011 με βάση σαφή αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο, ενώ μεγαλύτερο περιθώριο, ενδεχομένως εξάμηνο, θα δοθεί σε άλλες περιπτώσεις. Εξετάζεται ρήτρα αυτόματης απελευθέρωσης αν καθυστερήσει η ρύθμιση με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων-φορέων.
Επίκεντρο του νομοσχεδίου είναι τα κλειστά επαγγέλματα που πρέπει να «απελευθερωθούν» κατ' ελάχιστο σε όσα πεδία ορίζει η τρόικα έως τον Μάρτιο του 2011:
* Στο νομικό επάγγελμα ζητείται άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
* Στους φαρμακοποιούς ζητείται η προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και η μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.
* Στους συμβολαιογράφους, η μείωση των ελάχιστων αμοιβών και η αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων.
Στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές να μην υπάρχει πλέον ελάχιστη αμοιβή.
Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί:
* Αλλαγές στην υπάρχουσα κλαδική νομοθεσία στον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.
* Περνά σειρά τροπολογιών που έφερε η διαδικασία απογραφής των περιορισμών οι οποίοι εμποδίζουν την Οδηγία των Υπηρεσιών (Μπολγκεστάιν).
* Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη και διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
* Θα προωθηθεί η άρση εμποδίων αναφορικά την είσοδο και την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών. *