Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Χωρίς καρδιολόγο η Ζάκυνθος!


Τη δεύτερη ημέρα χωρίς καρδιολόγο μετρά η Ζάκυνθος σήμερα, αφού χθες παραιτήθηκε και ο τελευταίος που είχε απομείνει στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου “Ο Άγιος Διονύσιος”. Έτσι, το νοσοκομείο, που είναι και το μοναδικό στην πρωτεύουσα του νησιού, νοσεί επικίνδυνα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο, με έναν μόνο καρδιολόγο, με εφημερία που άγγιζε τις 30 ημέρες τον μήνα. Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 1.000 άτομα τον χρόνο και αντιμετωπίζονται 2.500 περιστατικά, ενώ ετησίως σημειώνονται περί τα 70 θανατηφόρα εμφράγματα. Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους 50.000, περίπου, κατοίκους της περιοχής, αλλά και στον όγκο των επισκεπτών του νησιού, που τέτοιες περιόδους αυξάνουν τον γενικό πληθυσμό τουλάχιστον στους 100.000.

Η “έντονη παρεμβατικότητα” από πλευράς των δύο προηγούμενων διοικήσεων, με ατυχείς επιλογές στους διορισμούς και στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού καλλιέργησαν δυσμενές κλίμα, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες παραιτήσεις από πλευράς των ιατρών. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο χρόνια έχουν παραιτηθεί 10 ιατροί. Με τις παραιτήσεις εντάθηκε ο όγκος εργασίας για τους εναπομείναντες, που επίσης οδηγήθηκαν στην παραίτηση. Φυσικά, η φήμη του νοσοκομείου λειτουργεί απωθητικά και για τους νέους ιατρούς.

Παρά τη δυσκολία της κατάστασης “υπάρχουν λύσεις”, τονίζει ο Νίνος Ποταμίτης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου. “Ζητήσαμε να έρθει στο νοσοκομείο επικουρικός ιατρός. Υπάρχει μάλιστα και προσφορά από καρδιολόγο στο Αγρίνιο”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, ο καρδιολόγος αυτός “θεωρείται πολύ έμπειρος για να του επιτραπεί κάτι τέτοιο”, αφού η προϋπηρεσία του ξεπερνά το όριο των 7 ετών που ορίζει ο νόμος. “Το υπουργείο πρέπει να ξεπεράσει τις νομικές αγκυλώσεις και να βοηθήσει, όμως είναι ανάλγητοι”.

Διαφορετικά, επισημαίνει ο Ν. Ποταμίτης, “θα πρέπει να κηρυχθεί το νησί σε έκτακτη υγειονομική ανάγκη”, κάτι που πρότεινε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου. Με αυτόν τον τρόπο, “θα αναγνωρίζονταν οι ειδικές συνθήκες ασφάλειας και θα μπορούσε να στελεχωθεί το νοσοκομείο με στρατιωτικούς ιατρούς”. Κάτι που προφανώς θα προκαλούσε αναστάτωση και πανικό στις τοπικές επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά μπροστά στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος, το κέρδος θα ήταν σαφέστατα μεγαλύτερο.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών και προμηθειών, η πνευμονολογική κλινική και το ακτινολογικό εργαστήριο.