Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Λιγοστεύουν τα αποθέματα αίματος!

Σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, αν και οι υπεύθυνοι ανέφεραν μονότονα ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αίμα, παραδέχτηκαν ότι για να εξασφαλιστεί η επάρκεια για τις μεταγγίσεις θα ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, της εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα ότι έχουν παραγγελθεί αντιδραστήρια για το μοριακό έλεγχο των περίπου 2.000 μονάδων αίματος που έχουν συγκεντρωθεί απ'' τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Την ίδια ώρα γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο μοριακός έλεγχος, αφού τα αποθέματα λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει λάβει εγκαίρως μέτρα σε μια περίοδο που ενδημεί ο ιός να παρέχεται η δυνατότητα μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν οι αιμοδοσίες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η έλλειψη αίματος αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές. Ακόμα, ότι το υπουργείο «έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα».

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν είναι προσωρινό. Διαχρονικά η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε αίμα και χρειάζεται να εισάγει από το εξωτερικό αφού τα τμήματα αιμοδοσίας και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, σε σημείο μάλιστα να μπαίνουν κάποιες φορές και εμπόδια στην εθελοντική προσφορά αίματος! Τα αποθέματα της χώρας μας σε αίμα υπολογίζονται σε περίπου 600.000 μονάδες κάθε χρόνο, αλλά δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να γίνονται αναβολές εγχειρήσεων και «μισές» μεταγγίσεις στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή να επιστρατεύονται οι συγγενείς των ασθενών για να δώσουν το αίμα που χρειάζεται. Και αυτό όταν οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3-4% του πληθυσμού ή το 10-20% όσων έχουν τη δυνατότητα, έδιναν αίμα τακτικά.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι εθελοντές αιμοδότες και οι συγγενείς των πασχόντων βρίσκονται σε διακοπές και μειώνεται η προσφορά αίματος. Σε αυτές τις ελλείψεις ήρθε να προστεθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι αιμοληψίες στα Κέντρα Αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών και να γίνει αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, υποψήφιων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επισκέφτηκαν τις περιοχές που σημειώθηκαν κρούσματα της λοίμωξης.

Ως κοινό εμπόρευμα αντιμετωπίζεται το αίμα

Το υπουργείο Υγείας κάνει τώρα έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες όταν διαχρονικά όχι μόνο δεν υποστηρίζεται η εθελοντική αιμοδοσία, αλλά μπαίνουν και εμπόδια στην εθελοντική αιμοδοσία ή δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις με τη μεταφορά του. Η μεταφορά του αίματος πληρώνεται ως κοινό εμπόρευμα σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ακόμα και όταν προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία.

Στις αρχές του μήνα το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» χρειάστηκε να πληρώσει 61,66 ευρώ - ποσό τετραπλάσιο απ'' ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος - για τη μεταφορά τεσσάρων φιαλών αίματος απ'' το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη με τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές». Η εταιρεία που ανήκει στη ΜΙG του Α. Βγενόπουλου, αποφάσισε να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική και από 12,77 ευρώ που χρέωνε τη μεταφορά του αίματος από και προς τα νησιά, να χρεώνει πλέον με το τετραπλάσιο ποσό!

Εως το 2001 η μεταφορά του αίματος από τα Κέντρα Αιμοδοσίας γινόταν δωρεάν με την «Ολυμπιακή». Το 2001 καθιερώθηκε ότι πλέον θα πληρώνουν για τη μεταφορά του αίματος, προκειμένου η «Ολυμπιακή» να εξυγιανθεί! Πανάκριβα ναύλα επιβάλλονταν ακόμα και στη μεταφορά του αίματος απ'' τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Σαντορίνης, που από το 1992 κάθε Μάη και Νοέμβρη γίνεται εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνονται περίπου 1.500 μονάδες αίματος που μεταφέρονται στο «Αγία Σοφία» και τον «Ερυθρό Σταυρό». Οι κάτοικοι της Σαντορίνης καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά στις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ζυγίζουν και κοστολογούν το αίμα σαν κανονικό εμπόρευμα ώστε να μεταφερθεί στην Αθήνα. Υπήρξε περίπτωση μάλιστα που το αίμα μεταφέρθηκε απ'' την Σαντορίνη σε ψυγείο κρεάτων πλοίου!