Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Τρέμουν» για τις δαπάνες των νοσοκομείων!

euros-and-pills
Σε βασικό κίνδυνο για την πορεία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξελίσσονται οι δαπάνες των νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες υλικών.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τους εκπροσώπους της «Τρόικας», παραδέχτηκε πως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να "ξεφύγουν" οι δαπάνες των νοσοκομείων, κάτι που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση από το πακέτο στήριξης Κομισίον, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Γι' αυτό και στον πρώτο απολογισμό του προγράμματος που παρουσιάσε ο υπουργός, το κόστος του τομέα Υγείας είναι στην τρίτη θέση των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους μήνες, μετά το φορολογικό σύστημα και τον προϋπολογισμό.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο δράσης με στόχο την περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται:

  • έγκαιρη και διαφανής πληρωμή προμηθειών και εξόφληση χρεών - ηλεκτρονικές προμήθειες
  • ορκωτοί ελεγκτές στα νοσοκομεία
  • αποτύπωση της πολιτικής για το φάρμακο και τη συνταγογράφηση
  • ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων

Με τα μέτρα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - που προφανώς διατηρεί τον πρώτο και τελευταίο λόγο έναντι του επιτελείου της Υγείας - ευελεπιστεί να συγκρατήσει τις δαπάνες των νοσοκομείων, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα κριθεί εκ νέου η πορεία εφαρμογής του μνημονίου.