Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η ποιότητα στο ΕΣΥ πάνω από τους αριθμούς: Τι γυρεύει ένας καθηγητής Ηγεσίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Τι γυρεύει ένας καθηγητής Ηγεσίας σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη αναφορικά με θέματα διαχείρισης νοσοκομείων;
Για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και για όσους δίνουν έμφαση στην σημειολογία, η παρουσία του καθηγητή Μanagement και Human Resources, Διευθυντής Executive MBA Συν-διευθυντής MSc in Human Resources Management στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Κοινωνίας των Αξιών κ. Δημήτρης Μπουραντά σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη νοσοκομείων και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Ο καθηγητής μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και τα στελέχη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο τέλος Ιουνίου, ένα εκτελεστικό εργαστήριο κατάρτισης που αφορούσε στην διαχείριση νοσοκομείων ως ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπουραντάς στο πρώτο πρόγραμμα της εκδήλωσης, λειτούργησε ως διαμεσολαβητής,
Ο σκοπός της εκδήλωσης που οργανώθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΠΟΥ / Ευρώπης ήταν να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες ηγεσίας, προκειμένου να χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα κατάρτισης Hospital Managers »στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας Υποστήριξης (HRSP), η οποία υπεγράφη στη συμφωνία το 2013 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας / Ευρώπης και το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος μίλησε κατά την διάρκεια της έναρξης του workshop, «αυτό είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ ταξιδιού προς την βελτίωση των ικανοτήτων διαχείρισης του νοσοκομείου. Ελπίζουμε να προωθήσουμε στα ανώτερα στελέχη τα κατάλληλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε ένα περίπλοκο περιβάλλον. Μέσα από την λογική αυτή, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι ο ασθενής και ο πολίτης αποτελούν την καρδιά όλων των διοικητών μας αποφάσεων», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Είναι γεγονός ότι ο κ. Μάκης Βορίδης γνωρίζει πως με τόσο μειωμένους πόρους και με ακόμη πιο κουτσουρεμένους προυπολογισμούς, το μόνο αντίβαρο που μπορεί να υπάρξει, είναι η ποιότητα. Και φυσικά όταν κάποιος ακούει για ποιότητα στο ΕΣΥ μπορεί να μειδιάσει με νόημα, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι στην πρωτοφανή κρίση που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η χώρα, το μόνο αγαθό που στάθηκε όρθιο είναι η περισσή φροντίδα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, απέναντι σε όσους είχαν ανάγκη και άρα η ποιότητα στην περίθαλψη την οποία το ιατρικό και παραιτρικό σώμα δεν τσιγκουνεύθηκε να προσφέρει. Φροντίδα και ποιότητα αποτελούν τα δύο βασικά κλειδιά για την ενεργοποίηση του ΕΣΥ, ακόμη και σε περιόδους βαθειάς ύφεσης και όταν οι πόροι είναι εξαιρετικά μειωμένοι.

Για τον λόγο αυτό, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας μίλησε για ποιότητα αλλά και για ανταποδοτικότητα, η οποία θα υπερβεί και πρέπει να υπερβεί τον οικονομικό χαρακτήρα του ΕΣΥ.


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στους διοικητές:

«Πολύ μεγαλύτερη πρόκληση πρέπει να είναι να αρχίσουμε να καταρτίζουμε ουσιαστικούς προϋπολογισμούς από το να εκτελούμε τους παρόντες. Όταν λέω ουσιαστικούς προϋπολογισμούς εννοώ ότι τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται από μία πραγματική δουλειά αξιολόγησης των δαπανών και συσχετισμού των κοστολογικών στοιχείων με αυτό το οποίο πραγματικά είναι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες.


Αυτή η προσπάθεια - να αντιστοιχίσουμε τους αριθμούς σε πραγματικά μεγέθη αποδοτικής παροχής υπηρεσίας προς τους νοσηλευόμενους - είναι που θα αποτυπώσει τελικά τους προϋπολογισμούς στην πραγματική κατάσταση και θα μας επιτρέψει να πάμε και σε ένα πραγματικό εξορθολογισμό. Όχι σε ένα εξορθολογισμό στον οποίο στην πραγματικότητα συμπιέζουμε τους προϋπολογισμούς γιατί έχουμε την υποχρέωση προσαρμογής, αλλά σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος βελτιώνεται, πετυχαίνει τα μεγέθη του, εξετάζοντας την αποδοτικότητα της κάθε δράσης».