Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ενοίκια για... σουίτες πληρώνει ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ!

Τα πιο ακριβά μισθώματα στην Αττική βρίσκονται σε Γλυφάδα και Νέα Ερυθραία, ενώ στην περιφέρεια το ακριβότερο ενοίκιο καταβάλλεται στη Λίμνη Ευβοίας

Τα πιο ακριβά μισθώματα στην Αττική βρίσκονται σε Γλυφάδα και Νέα Ερυθραία, ενώ στην περιφέρεια το ακριβότερο ενοίκιο καταβάλλεται στη Λίμνη Ευβοίας
Ενοίκια «φαρμάκι» πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τη στέγαση των υπηρεσιών του! Ο Οργανισμός καταβάλλει τίμημα έως και 542% ακριβότερο από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα ...υπερτιμημένα κτίρια, είναι ακατάλληλα, παλαιά και κακοσυντηρημένα. Αδικαιολόγητες όμως αποκλίσεις έως και 368% παρουσιάζουν οι τιμές των ενοικίων που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για κτίρια όχι μόνο στην ίδια περιοχή αλλά και στον ίδιο δρόμο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση κτιρίου στον Πειραιά -στην Αγ. Σοφία- όπου το κόστος ενοικίασης για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 12,7 ευρώ ανά τ.μ. Λίγα μέτρα πιο κάτω, ο Οργανισμός ενοικιάζει παρόμοιο κτίριο μόλις 5,76 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα πάντως με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, η «οροφή» στα ενοίκια που σημειώνεται στον Πειραιά είναι τα 8,53 ευρώ ανά τ.μ..

Στην Καρδίτσα, καταγράφεται η υψηλότερη απόκλιση στα μισθώματα με βάση την τιμή ανά τετραγωνικό μέσα στην ίδια περιοχή. Ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει ενοίκιο 13,77 ευρώ ανά τ.μ., όταν στην ίδια περιοχή πληρώνει 2,94 ευρώ ανά τ.μ..
Ενοίκια για... σουίτες πληρώνει ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ
Τα πιο ακριβά μισθώματα στην Αττική βρίσκονται σε Γλυφάδα και Νέα Ερυθραία, ενώ στην περιφέρεια το ακριβότερο ενοίκιο καταβάλλεται στη Λίμνη Ευβοίας. Πιο αναλυτικά, υπάρχει κτίριο στη Γλυφάδα με ενοίκιο 19,26 ευρώ ανά τ.μ. (πρόκειται για κτίριο το οποίο «φιλοξενεί» υπηρεσίες του ΙΚΑ σε ποσοστό 80% και του ΕΟΠΥΥ 20%), όταν σε κοντινή απόσταση άλλο κτίριο στοιχίζει 15,26 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Νέα Ερυθραία το μίσθωμα ανέρχεται σε 16,12 ευρώ ανά τ.μ. και στη Λίμνη Ευβοίας 14,48 ευρώ (πρόκειται για κτίριο 85 τ.μ.).
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για πολύ υψηλά ενοίκια, «δεν είμαστε εμπορικό κατάστημα για να διατηρούμε δομές σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Δεν χρειάζεται να είμαστε επί της Κηφισίας, ας είμαστε έναν δρόμο πίσω». Σχολίαζαν μάλιστα ότι στην Αττική τα ενοίκια πλέον κινούνται στα 3 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σημείωναν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώνει για να διαθέτει δομές σε περιοχές που φιλοξενούν... θέρετρα (το παράδειγμα του κτιρίου στην Λίμνη Ευβοίας). Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 398 κτίρια σε όλη την Ελλάδα από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα (293) είναι μισθωμένα και μόλις 81 είναι ιδιόκτητα και 24 παραχωρημένα. Σχεδόν ένα στα τρία κτίρια είναι στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο.
Ακατάλληλα

Κάποια από τα μισθωμένα κτίρια είναι ακατάλληλα λόγω κυρίως παλαιότητας και κακής συντήρησης. Στον Πειραιά, δύο από τα τρία κτίρια είναι ακατάλληλα, ενώ τα μισθώματα παραμένουν υψηλά, με τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει μηνιαίως 48.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν κτίρια που «αραχνιάζουν». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κτιρίου του Οίκου του Ναύτη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στον ΕΟΠΥΥ ενώ αντίστοιχα στην Αθήνα, κτίριο 4.500 τ.μ. (αξιοποιούνται μόλις 700 τ.μ.) της ΔΕΗ δεν έχει δοθεί προς χρήση στον Οργανισμό. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν μετά από καταγραφή που έκανε ο ΕΟΠΥΥ για την αξιοποίηση της κτιριακής υποδομής του.

Ομάδα Εργασίας, μετά από εντολή του διοικητή του Οργανισμού κ. Δ. Κοντού, ανέλαβε τη συγκέντρωση των στοιχείων ταυτότητας όλων των ακινήτων του ΕΟΠΥΥ (ακριβής θέση, επιφάνεια, ποσοστό ιδιοκτησίας, ύψος μισθώματος, ολικό αλλά και κατά τετραγωνικό μέτρο κ.λπ.). Στόχος της διοίκησης, πλήρη και ορθολογική διαχείριση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΠΥΥ και περιουσίας που διαθέτει από κοινού με τα άλλα Ταμεία, προς όφελος των δικαιούχων του.
Σχέδιο αξιοποίησης των ιδιόκτητων κτιρίων
Σχέδιο αξιοποίησης του συνόλου των ιδιόκτητων κτιρίων, μέσα από διαδικασίες συγχώνευσης, μετεγκατάστασης και συστέγασης διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε σημεία όπου η κατανομή και η χρήση των κτιρίων δεν είναι αποδοτική με βάση τους διατιθέμενους πόρους, σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στόχος του Οργανισμού είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών που θα λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά για τον πολίτη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα προκύψει οικονομία της τάξεως του 30% στα σημερινά καταβαλλόμενα μισθώματα που είναι της τάξεως των 20.000.000 ευρώ, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων. Ειδικότερα, από την πρώτη συγκριτική επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:
1. Υπάρχει δυνατότητα συγχώνευσης μονάδων που δεν οδηγούν σε συρρίκνωση αλλά σε βελτιωμένη λειτουργία παροχής υπηρεσιών. Για παράδειγμα στο Χαλάνδρι προβλέπεται συγχώνευση δύο κτιρίων: το ένα βρίσκεται στην μία άκρη της περιοχής και το άλλο στην άλλη και μάλιστα 150 μ. από τη μονάδα Χολαργού.
2. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα μισθώματα με βάση την τιμή ανά τετραγωνικό μέσα στην ίδια περιοχή.
3. Υπάρχουν υψηλά μισθώματα σε κάποιες περιοχές.
4. Η πλειοψηφία των μισθωμένων κτιρίων προέρχεται από παλιούς διαγωνισμούς και η μίσθωση συνεχίζεται με παρατάσεις χωρίς νέους διαγωνισμούς.
5. Υπάρχουν περιπτώσεις ακατάλληλων κτιρίων.
6. Δεν έχουν αξιοποιηθεί δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες σε κάποιες περιοχές.
7. Δεν έχει υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα τα από κοινού χρησιμοποιούμενα κτίρια.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ προβλέπει:
  • Να αξιοποιηθούν κτίρια Ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί προς χρήση (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ).
  • Να αξιοποιηθούν κρατικά κτίρια που εκκενώνονται (π.χ. νοσοκομεία). Το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου παραμένει κενό, ενώ και το Πατησίων έχει «αδειάσει» με τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ.
  • Να τεθεί πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων κατά τετραγωνικό.
  • Να εξορθολογιστούν τα καταβαλλόμενα μισθώματα στις περιπτώσεις που προκύπτει ότι υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τομών της περιοχής.
  • Να συστεγαστούν μονάδες (διοικητικές και υγειονομικές) ειδικότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε (8) ακόμα πόλεις που ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν σε χρονικό διάστημα (6) μηνών.