Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Yves Leterme: Ισχυρά συμφέροντα πιέζουν τα συστήματα της Υγείας.

Πρέπει να δημιουργηθούν πιο αποδοτικά συστήματα, με έμφαση στην πρόληψη, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στην ετήσια σύνολο των Συμμάχων της Υγείας.
Για ομάδες οι οποίες ασκούν πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ώρα που συρρικνώνονται οι δαπάνες Υγείας, κάνει λόγο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Μιλώντας στην 4η Ετήσια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), ο κ. Yves Leterme υπογράμμισε ότι - από τις ομάδες αυτές - λίγες είναι εκείνες που αξίζουν την υποστήριξή μας. 
'Δεν είναι όλοι τους 'δυνάμεις του καλού', υπογράμμισε ο κ. Leterme, για να τονίσει ότι συχνά επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών και των φορολογούμενων.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χάραξη πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνέδεσε την ανάγκη να περιφρουρηθούν οι δημόσιοι πόροι, ειδικά σε περίοδο κρίσης, λέγοντας ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ:

'Έπειτα από πέντε χρόνια φαινομενικά ατελείωτης κρίσης, αρχίζουμε να διακρίνουμε ορισμένες ενδείξεις ότι τα χειρότερα της ύφεσης ανήκουν στο παρελθόν'.

'Περισσότερα'...

Σύμφωνα με τον κ. Leterme, έως το 2009 πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν τα καλύτερα συστήματος Υγείας που ο κόσμος είχε δει ποτέ.

Όταν κάποιος μιλούσε τότε για βελτίωση - σημείωσε - εννοούσε 'περισσότερα'. Περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, δαπανηρές εξετάσεις και θεαματικές χειρουργικές μέθοδοι αύξαναν διαρκώς το κόστος.

Πριν από την κρίση, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στην Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά τρεις φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι το μέσο εισόδημα.

Τα πράγματα άλλαξαν, κατέληξε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Κατάρρευση

Οι δαπάνες για την Υγεία κατέρρευσαν και από μέση ετήσια αύξηση 4,5% έως το 2009, φτάσαμε σε ετήσια μείωση 1% από τότε.

Ο κ. Leterme έδωσε έμφαση στην πρόληψη, λέγοντας ότι αποτελεί μόλις το 3% των συνολικών δαπανών Υγείας και δεν είναι έξυπνο να μη δίνεται έμφαση σε αυτή.

Χρειαζόμαστε - είπε - ένα διαφορετικό σύστημα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την έλλειψη πόρων και θα διακόπτει την παροχή υπηρεσιών όπου δεν είναι αποδοτική.

Στο σύστημα αυτό, η πρόληψη θα αποτελεί προτεραιότητα.