Στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο θα ληφθεί n τελική απόφαση για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ με επίκεντρο το βασικό ερώτημα:
ο Οργανισμός θα παραμείνει «αγοραστής» κατ ταυτόχρονα πάροχος υπηρεσιών Υγείας, ή θα μετατραπεί μόνο σε «αγοραστή»; Ειλημμένη απόφαση πάντως είναι n ενοποίηση Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων κατ πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ υπό έναν φορέα με ενίσχυση της λειτουργίας τους, καθώς κατ n πλήρης εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που θα αποτελέσει «φίλτρο» για την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία. Η εισαγωγή σε νοσοκομείο για μη επείγον περιστατικό θα γίνεται μόνο κατόπιν παραπεμπτικού από τον οικογενειακό γιατρό.
To πόρισμα της Επιτροπής του υπ. Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το οποίο θα αποτελέσει όχημα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα της Βουλής, προσανατολίζεται στην ενοποίηση όλων των μονάδων ΠΦΥ υπό το ΕΣΥ -υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες- που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ περιορίζεται στον ρόλο του «αγοραστή» υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους. Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας τάσσεται n Ομάδα Δράσης της E.E. για την Ελλάδα {Task Force), ενώ αναμένεται n εισήγηση από τη διοίκηση του ίδιου του Οργανισμού. Σε αυτή την περίπτωση διαφαίνεται ότι θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση και θα προτάσσεται να παραμείνει και πάροχος ο ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ υπό τον Οργανισμό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Είναι άλλωστε ενδεικτική n πρόσφατη δήλωση του υπ. Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, «n απόφαση αυτή με υπερβαίνει». Ανεξάρτητα υπό ποιον φορέα θα λειτουργήσει το νέο δίκτυο ΠΦΥ ένα βασικό θέμα αφορά στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται πολλές διαφορετικές «ταχύτητες»: γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, γιατροί που έχουν υποχρέωση να δουλεύουν τέσσερις ώρες, γιατροί που δουλεύουν 5,5 ώρες κ.ά. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που θέλουν είτε να μετατραπούν όλοι οι γιατροί σε πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας.
Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να αποτελέσουν και μία σημαντική «δεξαμενή» για το επόμενο κύμα κινητικότητας εργαζομένων, αφού με την ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ θα ενταχθεί σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα τμήμα από τους 7.500 εργαζομένους στις 350 μονάδες του ΕΟΠΥΥ, είτε από τους 6.500 εργαζομένους στα Κέντρα Υγείας - περιφερειακά ιατρεία.