Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Αδωνις Γεωργιάδης: «Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε πάρει αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ»

Αδωνις Γεωργιάδης: «Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε πάρει αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ»

«Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε πάρει αποφάσεις για τον ΕΟΠΥΥ» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ μίλησε και για τη διαθεσιμότητα και τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας.

Για τον ΕΟΠΥΥ
«Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα, έπρεπε να τον έχουμε κάνει μόνοι μας νωρίτερα. Επειδή έγινε υπό την πίεση της ανάγκης και άρα βιαστικά, τα δομικά προβλήματα που έγιναν στην αφετηρία του, τον ακολουθούν και στη συνέχεια. Μην απαξιώνουμε την επιτυχία του, γιατί είναι ένας φορέας που μπόρεσε να δώσει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους του, με πολύ μικρότερο κόστος. 

Παραταύτα, εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Από την μια πλευρά δεν έχουμε μπορέσει να ελέγξουμε τις δαπάνες που προκαλεί η προκλητή ζήτηση, κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα και εκεί υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως και διαφθορά. Έχει ένα δεύτερο πρόβλημα, διότι τα πολύ-ιατρεία πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται και υπάρχει διασπορά δυνάμεων και άρα και κόστους. Και έχει και ένα τρίτο πρόβλημα, γιατί τα έσοδά του, όσο αυξάνει η ύφεση και η ανεργία πέφτουν. 

Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτούς τους δύο μήνες με τα μέτρα που πήραμε και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου είναι να κλείσουμε τις τρύπες που δημιούργησαν την τεχνητή ζήτηση στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Ο ΕΟΠΥΥ πέρσι έδωσε γι’ αυτά 900 εκατ. ευρώ. Θεσπίσαμε συμμετοχή ασθενών και ο ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα δίνει τα ίδια λεφτά, μείον τη συμμετοχή με τον ασθενή. Αλλά αν το αφήναμε να εξελιχθεί, θα ήταν περισσότερα λεφτά. Φαινόταν δηλαδή να αυξάνονται οι δαπάνες, παρά τη συμμετοχή. Άρχισαν να γίνονται αξονικές τομογραφίες για πλάκα. Έφτασαν να είναι οι μαγνητικές περισσότερες από τη Γαλλία, να μπαίνουν ασθενείς με τα πιο βαριά περιστατικά στις κλινικές και να χρεώνουν 4.000 ευρώ αντί για 700. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Το φαινόμενο είναι το ίδιο, η ερμηνεία ποικίλει.

Εμείς, θεσπίσαμε αναδρομικά από την 1/1/2013 έλεγχο όλων των ιατρικών πράξεων των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικών και θα εφαρμόσουν τώρα τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και ό,τι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώνει. Είμαστε νομικά καλυμμένοι, διότι ο ΕΟΠΥΥ είχε αναρτημένο στην ιστοσελίδα του εδώ και δύο χρόνια τον κατάλογο και αυτοί έλεγαν ότι δεν τα πληρώνουν και μας χρέωναν. Άρα, από 1/1/2013 θα τους πιάσουμε όλους αυτούς και αν πουν κάποια διαγνωστικά κέντρα ότι ήταν υποχρεωμένα να εκτελούν τη συνταγή που έγραφε ο γιατρός, θα πάμε στο γιατρό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα πιάσουμε όλα.

Ένα από τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ είναι ο κατασκευαστικός χαρακτήρας του. Παρόμοιο σύστημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα ασφαλιστικός οργανισμός που πληρώνει κάλυψη για τους ασφαλισμένους του να είναι ταυτόχρονα και πάροχος υπηρεσιών υγείας. 

Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σταματήσει να παρέχουν, όσες είχαν, υπηρεσίες υγείας εδώ και 20 χρόνια. Αγοράζουν μόνο. Γιατί; Διότι όταν αγοράζεις και πας να βελτιώσεις έτσι και τις δικές σου υπηρεσίες, χρησιμοποιείς τον όγκο σου για να ρίξεις την τιμή στα συμβόλαια και κάνεις κλειστούς προϋπολογισμούς. Ασχέτως αριθμού περιστατικών, ξέρεις από την αρχή τι θα πληρώσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, όταν παρέχεις υπηρεσίες υγείας, γιατί πάνε όλοι εκεί και τους παρέχεις την υπηρεσία. Άρα, σου λένε οι ειδικοί ότι έχουμε κάνει κάτι μοναδικό στην Ευρώπη. Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε όλα τα αυτοκίνητα με αμόλυβδη βενζίνη και ξαφνικά σκάει μύτη κάποιος με γκαζοζέν.

Βεβαίως, υπάρχει ο αντίλογος. Τι λένε οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ; Δώστε μας την ευκαιρία να δουλεύουν σωστά τα ιατρεία, να μην πηγαίνουμε έξω π.χ. για τα αντιδραστήρια και να βελτιώσουμε έτσι τη λειτουργία τους και να μειώσουμε το κόστος. Αυτή τη συζήτηση θα την κάνω. Και επειδή παίρνω γρήγορα αποφάσεις, εδώ έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές: όπως δουλεύουμε τώρα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. 
Ή θα συνεχίσουμε να έχουμε τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο και άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να δουλεύουν σωστά τα πολυιατρεία του και να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, τραβώντας κόσμο ξανά μέσα, διότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τώρα πηγαίνουν έξω και πληρώνουμε και τα πολυιατρεία και τα έξω. Ή θα τα μεταφέρουμε στο ΕΣΥ, στο Δημόσιο. 

Θα είμαι ειλικρινής: θα κάνω εξαντλητικό διάλογο με όλους. Ήταν η μελέτη να μου παραδοθεί από την επιτροπή στις 15/9, αλλά θα παραδοθεί 30/9, γιατί και εκείνη θέλει να τα εξετάσει όλα. Θα κληθούν όλοι στην επιτροπή, και οι εργαζόμενοι. Μέσα στον Οκτώβριο θα έχω πάρει την απόφαση. Δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου. Η χώρα δεν την έχει». 

Για τη διαθεσιμότητα

«Η διαθεσιμότητα ξεκίνησε προχθές, γιατί είχε 10 μέρες καθυστέρηση μέσω του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσει η μοριοδότηση, και θα ολοκληρωθεί σε 15 μέρες. Όσους βάλαμε στη διαθεσιμότητα, 1.665 στο σύνολο, προκηρύξαμε 1.754 θέσεις. Άρα, δεν πρόκειται να χάσει θέση ούτε ένας. Σε κάθε περίπτωση, όποια απόφαση και να πάρουμε, θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν. Οπότε, γιατί ανησυχούν;»

Για προσλήψεις στο χώρο της υγείας

«Μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, πήραμε 230 γιατρούς για ΜΕΘ. Άρα, στις ΜΕΘ έχουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Μέσω της κινητικότητας, και αυτής τώρα και της επόμενης, θα έχουμε ανακατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού για να καλύψουμε κενά, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε προσλάβει 300 γιατρούς και 400 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα, θα κάνουμε και προσλήψεις. Και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να δούμε πώς μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τις προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας, αφού πρώτα κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις, που είναι η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και καλύψουμε όσα κενά υπάρχουν εκ των ενόντων, αν παραμείνουν άλλα κενά, θα τα καλύψουμε με προσλήψεις».