Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΙΝΑΠ παραμένει μακριά από το πνεύμα του αγώνα των ειδικευόμενων ιατρών...του Νικ.Νανίδη*

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ την Πέμπτη) η διανοσοκομειακή γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ (μικρή συμμετοχή, πρόωρη διακοπή λόγω αποχώρησης προέδρου). Πέραν του Άλκη Ψυχογιού, κανένας άλλος ομιλητής δεν έθιξε το θέμα της επίσχεσης των Ειδικευομένων, ούτε υπερασπίστηκε τα συμφέροντα αυτών.
Όλοι οι λοιποί ομιλούντες συμφώνησαν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες ή 48ωρες απεργίες ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και άλλους εργασιακούς κλάδους.
Έθεσα την εξής ερώτηση στον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ (τον κυνήγησα μέχρι το μετρό): ποιά συμμετοχή περιμένουν από τους Ειδικευομένους των 900 ευρώ στις κυλιόμενες απεργίες; Θα καταλήξουν πάλι να απεργούν οι ελάχιστοι μισθοσυντήρητοι επιμελητές – και αυτό θα το ονομάσουμε «η τελική μάχη ενάντια στα μέτρα»;
Τόνισα ότι πολλοί από τους Ειδικευόμενους που βρισκόμαστε σε επίσχεση, έχουμε χάσει φέτος τα έσοδα από εφημερίες αρκετών μηνών (λόγω αποχής από αυτές). Με το ζόρι αυτή την περίοδο προσπαθούμε να μαζέψουμε άτομα να σ
υμμετάσχουν στις «ανώδυνες-δωρεάν» επισχέσεις. Πώς θα απαιτήσει η ΕΙΝΑΠ από το κομμάτι των εργαζομένων που βρίσκεται μόνο του σε επίσχεση, χωρίς καμία ουσιαστική (ή και τυπική από μεριά της ΕΙΝΑΠ!) στήριξη όλο αυτό το διάστημα, την συμμετοχή του σε πολυήμερη απεργία; (αναστέλλοντας την επίσχεση;;;)
Εξήγησα στον κο Τσούκαλο ότι με τα δεδομένα αυτά να περιμένει συμμετοχή από τους Ειδικευόμενους που να πλησιάζει το μηδέν %.
Του μετέφερα την, πολύ σωστή, άποψη του Πέτρου Ανδρικόπουλου και πολλών άλλων συναδέλφων ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία που δώσαμε στους Ειδικούς για να συμπορευτούν μαζί μας. Ευκαιρία την οποία όχι μόνο σπατάλησαν, αλλά καταπάτησαν για να εξυπηρετήσουν τα πελατειακά τους συμφέροντα στις κλινικές. Οι Ειδικοί, που όχι μόνο δεν συμπορεύτηκαν μαζί μας, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία εναντιώθηκαν με εξευτελιστικούς, για τους ίδιους(!), τρόπους εναντίον των νέων συναδέλφων.
Έθεσα στον κο Τσούκαλο την ερώτηση γιατί η ΕΙΝΑΠ δεν στηρίζει, ακόμα και τώρα την τελευταία στιγμή, τους Ειδικευόμενους και όσους Ειδικούς βρίσκονται σε επίσχεση τόσο καιρό, αλλά προτιμά να πετάξει στα σκουπίδια το μεγάλο αυτό όπλο; Όταν μιλάς για πόλεμο στον χώρο της Υγείας, πρέπει να εκμεταλλεύεσαι όλες τις δυνάμεις σου: και την απεργία, και την επίσχεση εργασίας, και το κλείσιμο των ταμείων, και τις διαδηλώσεις, και τις μηνύσεις, και ότι άλλο μπορέσεις να ρίξεις εναντίον εκείνων που κήρυξαν τη μάχη αυτή ενάντια στην αξιοπρέπειά σου και στην υγεία του πολίτη.
Τέλος, του ζήτησα, έστω και για ηθική τόνωση, να πράξει όπως και η ΕΝΙΘ και να προβεί σε δικαστική κίνηση εναντίον των διοικητών των νοσοκομείων της Αθήνας.
Εγώ προσωπικά θα ξεγραφτώ από την ΕΙΝΑΠ, η οποία να σημειώσω ότι μας κρατάει 3 ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό μας.
Καλύτερα να τα δίνω στους άστεγους έξω από το νοσοκομείο...

*Ο Ν.Νανίδης είναι ειδικευόμενος ιατρός στον Ευαγγελισμό (το παραπάνω κείμενο αποτελεί ανάρτησή του στο facebook)