Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Χρυσή τομή για τα χρέη στα φαρμακεία!

Χρυσή τομή για τα χρέη στα φαρμακεία  Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε όλους τους ασφαλισμένους. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν στους φαρμακοποιούς ότι μέχρι αύριο, Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα πληρώσει τις οφειλές του Νοεμβρίου των τεσσάρων ταμείων οι
οποίοι ενοποιήθηκαν στο νέο Οργανισμό και στις 13 Φεβρουαρίου τις υπόλοιπες (συνολικά 200 εκατ. ευρώ), ο ΟΓΑ θα πληρώσει στις 23 Ιανουαρίου τις οφειλές του για τον ίδιο μήνα και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα καταβάλει εντός Ιανουαρίου 45 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα εξοφληθεί και το υπόλοιπο των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων (εφόσον εκταμιευθεί η 7η δόση από την τρόικα), για το οποίο όμως η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει έκπτωση της τάξης του 3,5%.
Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, του υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους κατά τις συνεδριάσεις των Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας. Ηδη πάντως το Δ.Σ. του ΠΦΣ θεωρεί θετικές τις εξελίξεις και καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να αποφασίσουν σήμερα για τη στάση τους. Ωστόσο, ο Σύλλογος της Αττικής φέρεται να αντιτίθεται στην πρόταση Κουτρουμάνη.