Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Ακτινογραφία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με νέες «σκιές»...



Η τρόικα κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση σπεύδει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις και εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι τρέμουν νέο πογκρόμ...

Στόχος τους, βέβαια, είναι να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων από τις τσέπες των ασθενών, έστω και αν είναι πλέον εξαντλημένοι οικονομικά. Ετσι, εκτός των άλλων, περιμένουν να δουν τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που έχει υιοθετηθεί με την είσοδο των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα εισιτήριο που από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει 25 ευρώ...
Θα έλθουν, θα δουν, αλλά δεν θα... απέλθουν χωρίς νέες οδηγίες για τον τομέα της υγείας οι τροϊκανοί, που θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Υγείας.

Οι όχι και τόσο καλές προθέσεις των δανειστών μας είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με αλλεπάλληλα έγγραφά τους ζητούσαν να ενημερωθούν πλήρως και γραπτώς για όλα τα οικονομικά δεδομένα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, μόλις αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους. Και εδώ είναι που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου και κατ' επέκταση για τους διοικητές των νοσοκομείων. 

Μαύρη λίστα 

Ηδη τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε η εξπρές καταγραφή όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έπειτα από σχετική γραπτή εντολή. Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε άμεσα να γνωρίζει πόσοι και πού εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις και μετακινήσεις, ώστε να ενημερώσει την τρόικα. Το γεγονός αυτό, βέβαια, άναψε φωτιές στο προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς μέσα από αυτή την κίνηση όλοι είδαν μελλοντικές μνημονιακές απολύσεις. 

Αυτή η ενημέρωση, όμως, που ζήτησε η τρόικα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι δανειστές μας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προσωπικού εντός του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το ίδιο περιορισμένες θεωρεί και τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε κλινικές και τμήματα, τις οποίες έχουν απαιτήσει εδώ και καιρό. Γι' αυτό και στο τελευταίο τους έγγραφο ζητούν επιτακτικά να μάθουν «την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών οργανισμών των νοσοκομείων, την πρόοδο σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και το κλείσιμο κρεβατιών»! 

Επίσης, ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή σε λίστα των κλινικών που συγχωνεύτηκαν και αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς και την «εφαρμογή της κινητικότητας στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν μέσα στην κάθε Υγειονομική Περιφέρεια». Πάντως, καιρό τώρα οι τροϊκανοί διαμαρτύρονται στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού θεωρούν ότι έτσι θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες. 

Προϋπολογισμοί 

Οι μεγάλες πιέσεις που θα ασκηθούν στην επίσκεψή τους (12, 13 και 14 Ιουνίου) θα εστιαστεί και στο θέμα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Στο έγγραφο των δανειστών μας, που ουσιαστικά εστάλη αυτούσιο στα νοσοκομεία με τη σχετική πρόχειρη μετάφραση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, την εξόφληση των οφειλών, αλλά και τις νέες απαιτήσεις. Και το σημείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, αλλά κι αν αυτό συμβεί, να γνωρίζουν πού οφείλεται. 

Γι' αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να κόβουν ακόμη και από άκρως απαραίτητες αγορές για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Με συνέπεια, φυσικά, να μην υπάρχουν πια ούτε απλά αναλώσιμα υλικά. 

Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα ακόμη και στη διεξαγωγή απλών εργαστηριακών εξετάσεων, όπως αίματος, ούρων ή σακχάρου, αφού κατά καιρούς λείπουν από τα ράφια τους ακόμη και τα φθηνά αντιδραστήρια. 

Φάρμακα 

Τα φάρμακα θα είναι ασφαλώς και πάλι ψηλά στην ατζέντα των τροϊκανών, και μάλιστα αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Οι δανειστές μας επιμένουν και επιπλήττουν συχνά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το χαμηλό ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στο ΕΣΥ, αφού σε πολλά νοσοκομεία -και ειδικά στα πανεπιστημιακά- το ποσοστό δεν αγγίζει καν το 30%, όταν στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου να φθάσει τουλάχιστον στο 50%. Γεγονός καθόλου τυχαίο, βέβαια, αφού σε αρκετές πανεπιστημιακές κλινικές αξιοποιούνται πρωτότυπα φάρμακα στους ασθενείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει και άρνηση του ιατρικού προσωπικού να χορηγήσει γενόσημα σκευάσματα. 

Προμήθειες 

Ομως από το κόσκινο της τρόικας θα περάσουν αυτή τη φορά και οι προμήθειες. Οι «κλειδοκράτορες» της οικονομίας μας αναμένεται να εστιάσουν και στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αγορά υλικών στα νοσοκομεία, αφού εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη συμβάσεις που κάνουν τους προϋπολογισμούς να «ξεχειλίζουν». Γι' αυτό και επιμένουν να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, ώστε να υπάρξει νέα εκκίνηση. 

Γι' αυτό και οι... επίτροποι της υγείας μας επιδιώκουν να μπουν άμεσα στα νοσοκομεία ανεξάρτητοι ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι θα ρυθμίζουν την οικονομική ισορροπία, θα χτυπούν το καμπανάκι σε κάθε... παραστράτημα, ενώ θα συμβουλεύουν τις διοικήσεις όταν θα ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα. 

Στόχος τους, βέβαια, είναι να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων από τις τσέπες των ασθενών, έστω και αν είναι πλέον εξαντλημένοι οικονομικά. Ετσι, εκτός των άλλων, περιμένουν να δουν τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που έχει υιοθετηθεί με την είσοδο των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα εισιτήριο που από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει 25 ευρώ.