Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πόλεμο κατά του καπνίσματος έχει κηρύξει η Αυστραλία!

Αφίσα από την αντικαπνιστική εκστρατεία στην Αυστραλία Ακόμη πιο αυστηρή κάνει την αντικαπνιστική νομοθεσία της η Αυστραλία από σήμερα, έπειτα από την ψήφιση από τη Γερουσία (Ανω Βουλή) σχεδίων νόμων που επιβάλλουν ένα ομοιόμορφο πράσινο πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων, με γραφικά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο για την υγεία.
 Η αυστραλιανή αντικαπνιστική νομοθεσία είναι ήδη από τις αυστηρότερες στον κόσμο.   
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι
κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Βρετανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων.

Ωστόσο, έντονη είναι η αντίδραση των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια, ενδεχομένως και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Διεθνείς καπνοβιομηχανίες, όπως οι British American Tobacco, Britain's Imperial Tobacco και Philip Morris έχουν απειλήσει ήδη με προσφυγές και διεκδίκηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις, με το επιχείρημα ότι τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η απόφαση της Γερουσίας θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κάτω Βουλή εντός δύο εβδομάδων ύστερα από τροποποιήσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις καπνοβιομηχανίες για να αλλάξουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους.