Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρές δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΥΥ!

Δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΥΥΣοβαρές παθογένειες στη λειτουργία του νέου ταμείου υπό την «ομπρέλα» του οποίου βρίσκονται περίπου οκτώ εκατ. ασφαλισμένοι, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αναδείχθηκαν στη διάρκεια ημερίδας για τον ΕΟΠΥΥ που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Η απουσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ανυπαρξία Ενιαίου Συστήματος Προμηθειών, η έλλειψη μηχανοργάνωσης στις μονάδες Υγείας αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται από τα πιο βασικά
προβλήματα που θα μπλοκάρουν τη λειτουργία του ασφαλιστικού Οργανισμού.
Επιπλέον πρόσκομμα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ο μικρός αριθμός γιατρών που θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα, οι γιατροί θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό ασθενών – ασφαλισμένων και η αναλογία που διαμορφώνεται είναι ένας γιατρός ανά 670 ασθενείς τον μήνα! Αυτό σε ημερήσια βάση μεταφράζεται σε έναν γιατρό ανά 27 ασθενείς, στόχος που θεωρείται ανέφικτος κατά τον ΙΣΑ.
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, όπως οι γιατροί σημείωσαν, η εξομοίωση στις παροχές έγινε προς τα κάτω «με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων».
«Ο ΕΟΠΥΥ εξαθλιώνει τον Έλληνα γιατρό και υποβαθμίζει κατακόρυφα τις υπηρεσίες Υγείας. Δεν είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και δεν υπηρετεί το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και ζητούμε από το Διοικητή του νεοσύστατου φορέα Γεράσιμο Βουδούρη, να παραιτηθεί. Ζητάμε εδώ και τώρα αναστολή της λειτουργίας του νέου ταμείου και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων με τα έως τώρα δεδομένα μέχρι να δημιουργηθεί κατόπιν διαλόγου ένας σοβαρός ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης. Ζητάμε εδώ και τώρα οι νέοι γιατροί να μπορούν να συμβληθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΙΣΑ διεκδικούν:
* το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή,
* το δικαίωμα της συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα αν συμβληθούν ή όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
* την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, κι όχι ατομικών με τον κάθε γιατρό.