Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Χανιά: Ασταμάτητες... οι διακομιδές νεογνών από το Νοσοκομείο!

  Στις 39 ανέβηκαν μέσα σε λίγες μόλις μέρες οι διακομιδές νεογνών από το Νοσοκομείο Χανίων στο Ηράκλειο καθώς η Μονάδα Νεογνών εξακολουθεί να είναι κλειστή από τον Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δέκα διακομιδές μέσω ΕΚΑΒ στον γειτονικό νομό.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές στήριξης για επαναλειτουργία της ΜΕΝΝ, τόσο  από Έλληνες όσο και ξένους πολίτες.
Όπως ανέφερε η νεογνολόγος κα Ελένη Απαζίδου "μέχρι στιγμής για τον μήνα Ιούλιο έχουν μεταφερθεί
δέκα νεογνά (από το Νοσοκομείο Χανίων) στο Ηράκλειο. Ευτυχώς αυτόν τον μήνα δεν είχαμε αεροδιακομιδές.
Συνολικά από την 1η Μαρτίου (που είναι κλειστή η ΜΕΝΝ) ο αριθμός των νεογνών που έχουν μεταφερθεί από το Νοσοκομείο ανέρχεται στα 39 παιδιά, συν αυτά που νοσηλεύσαμε μέσα στη Μονάδα καθώς δεν υπήρχε χώρος στο Ηράκλειο, συν όσα νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική. Από αυτά τα παιδιά δύο χρειάστηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα με αεροδιακομιδή λόγω πληρότητας του Νοσοκομείου του Ηρακλείου".
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή στη ΜΕΝΝ υπηρετούν μία νεογνολόγος, δύο παιδίατροι και η προϊσταμένη της Μονάδας, που ασχολούνται κυρίως με τις διακομιδές νεογνών από το Νοσοκομειο Χανίων σε άλλα Νοσοκομεία.
"Με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να τα καταφέρουμε... Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις ότι θα βρεθεί τρόπος να έρθουν δύο Νεογνολόγοι έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο τη Μονάδα.
Κι επίσης θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθεί ένας χώρος έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε περισσότερα παιδάκια εδώ και να ελατώσουμε τις διακομιδές" επεσήμανε η κα Απαζίδου η οποία χαρακτήρισε λανθασμένη τη μείωση κλινών από την ΜΕΝΝ που προβλεπόταν στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας.
"Ελπίζουμε ότι στις προτάσεις του Νοσοκομείου (προς το Υπουργείο Υγείας) είναι οι κλίνες της ΜΕΝΝ να γίνουν τουλάχιστον δέκα από τις οκτώ που έχει τώρα και όχι να μειωθούν" σημείωσε η κ. Απαζίδου.
Μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη ΜΕΝΝ από ζευγάρι Άγγλων που ζουν στα Χανιά
"Θέλουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που στελεχώνουν την ΜΕΝΝ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Το προσωπικό δουλεύει τόσο σκληρά αλλά χωρίς υποδομές και χωρίς χρήματα, τι μπορεί να κάνει; Και αυτό είναι ένα εμπόδιο για αυτούς, διότι κανείς δεν θέλει να κινδυνεύουν ή να χάνονται μωρά. Το Νοσοκομείο, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και λίγο περισσότερα χρήματα και ίσως τότε τα πράγματα αλλάξουν προς το καλύτερο"
επισημαίνει το ζεύγος Paul και Carol Spencer από την Αγγλία που εγκαταστάθηκε πριν από δύομισι χρόνια στο Δαρμαροχώρι κοντά στις Βούβες Κισάμου. Ο Μαρκ ασχολείται με επισκευές σπιτιών και η σύζυγος του σχεδιάζει ευχετήριες κάρτες.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Paul και η Carol έχασαν το μωρό τους, το οποίο γεννήθηκε πρόωρα στο Ηράκλειο. Από τότε βρίσκονται κοντά στους γιατρούς και το προσωπικό της ΜΕΝΝ, η οποία τώρα είναι κλειστή, προσφέροντας υλική και ηθική βοήθεια και δεν σταματούν να τονίζουν την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας τέτοιας Μονάδας στο Νομό.
Όπως ανέφερε ο Paul:
"Η γυναίκα μου πριν ένα χρόνο ακριβώς, τον περασμένο Ιούλιο, γέννησε ένα παιδάκι. Κάθε μήνα βλέπαμε στο Νοσοκομείο Χανίων την εξέλιξη του εμβρύου και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με την ανάπτυξή του. Η γυναικολόγος μάς είπε να το πάμε αμέσως στο Νοσοκομείο και εκεί μας συμβούλευσαν επειδή (στο Νοσοκομείο Χανίων) δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να πάμε στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Έτσι πήγαμε στο Ηράκλειο όπου το μωρό γεννήθηκε αλλά έζησε μόνο για δύο μέρες. Σταμάτησε η καρδιά του από μια κρίση άσθματος.
Από τότε προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Νοσοκομείο Χανίων για να γίνουν τα πράγματα όσο γίνεται καλύτερα" επεσήμανε ο Paul.
H Carol από την πλευρά της επεσήμανε ότι: "Οταν ήμουν ακόμη έγκυος έβλεπα κάποια μωράκια που είχαν γεννηθεί πρόωρα και ήθελα να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω έτσι ώστε τα πράγματα να είναι καλύτερα σε περίπτωση που το δικό μου μωρό γεννιόταν πρόωρο αλλά και για να προστατευθούν περισσότερα παιδιά σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά".
"Είναι απαραίτητο η Μονάδα Εντατικής Νεογνών να λειτουργήσει ξανά" τόνισε η ίδια.
Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν τόσα πολλά μωρά που γεννιούνται πρόωρα στα Χανιά κάθε χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν οι υποδομές. Διότι το να στέλνεις ένα μωρό μέχρι το Ηράκλειο είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους γιατρούς.
Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να λειτουργεί μια Μονάδα Νεογνών στα Χανιά.
Από τον Μάρτιο περισσότερα από 30 νεογνά έχουν διακομιστεί στο Ηράκλειο και είναι κρίμα γιατί στα Χανιά θα μπορούσε να υπάρχει μια καλή Μονάδα με προσωπικό για να την στελεχώνει".
"Η πρώτη γνωριμία με το ζευγάρι ήρθε μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία όταν το μωράκι τους που γεννήθηκε πρόωρα στο Ηράκλειο, δυστυχώς δεν κατάφερε να ζήσει. Ηθελαν να κάνουν μια δωρεά στη μνήμη του παιδιού τους που έχασαν και να βοηθήσουν το Νοσοκομείο, συγκεκριμένα τη Μαιευτική κλινική. Η συνάδελφος μαιευτήρας τους συμβούλευσε να έρθουν στη ΜΕΝΝ.
Μου είπαν ότι διέθεταν κάποιο μικρό ποσό και ήθελαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τη Μονάδα. Είναι δύο εξαιρετικοί άνθρωποι. Και μάλιστα πρόκειται για δυο απλούς ανθρώπους, εργαζόμενους που δεν τους περισσεύουν χρήματα. Με αυτό το ποσό πήραμε κάποια πράγματα που βοηθάνε πάρα πολύ στην σταθεροποίηση των μωρών κατά τις μεταφορές.
Από τότε επικοινωνούν συχνά μαζί μας καθώς συμμερίζονται την ανάγκη να υπάρχει Μονάδα Νεογνών στα Χανιά και ένας αξιοπρεπής τρόπος για να μεταφέρονται τα παιδιά" επεσήμανε η νεογνολόγος στη ΜΕΝΝ κα Ελένη Απαζίδου.
Και πρόσθεσε:
"Στην συνέχεια, αυτή την πρόθεσή τους γνωστοποίησαν σε κάποιο μεγαλύτερο εθελοντικό κύκλο συμπατριωτών τους, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και έκαναν κάποιες κινήσεις που ήταν συγκινητικές όπως το ότι προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα για να πάρουμε κάτι για τα πρόωρα νεογνά που μεταφέρονται, έπλεξαν κάποια σκουφάκια και καλτσάκια για τα πρόωρα κ.λπ..
Οι ίδιοι, συχνά έρχονται και μας επισκέπτονται και ενδιαφέρονται για τα νεότερα δεδομένα και τη λειτουργία της Μονάδας.
Επίσης αυτό το διάστημα έχουν διαθέσει ένα ακόμη χρηματικό ποσό για να πάρουμε κάποια στρώματα για τα μωράκια".
Σύμφωνα με την κα Απαζίδου, οι δύο Αγγλοι δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται έμπρακτα για το μέλλον της Μονάδας καθώς υπάρχουν και άλλοι πολίτες, Χανιώτες και όχι μόνο, που μωράκια τους έχουν νοσηλευθεί στην ΜΕΝΝ, οι οποίοι όπως τόνισε: "βρίσκονται κοντά στη Μονάδα προσφέροντας χρήματα, ρούχα και άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να φαίνονται μικρά αλλά είναι ουσιαστικά".