Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Φαρμακοποιοί: Το ποσοστό κέρδους δεν είναι 35% αλλά 23,8%!


Μέτωπο με τους φαρμακοποιούς φαίνεται ότι θα ανοίξει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι δηλώσεις του οποίου περί μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ιδιοκτήτες των φαρμακείων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «το ποσοστό κέρδους σας στο 35% είναι κόκκινο πανί». Παράλληλα, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσσιαλος είχε αναφέρει πρόσφατα πως οι φαρμακοποιοί κερδίζουν 300.000 ευρώ το χρόνο.

Οι δηλώσεις αυτές προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι όπως είναι φυσικό ανησυχούν για το κλίμα που δημιουργείται εναντίον τους σε εποχή οικονομικής ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων, τους οφείλει χιλιάδες ευρώ από απλήρωτες συνταγές που έχουν εκτελέσει για τους ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε την Τρίτη σε ανάρτηση πληρωμένης δημοσίευσης στις καθημερινές εφημερίδες, όπου αναλύει τον τρόπο λειτουργίας και αμοιβής των φαρμακείων.Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιθυμεί να δώσει τις σωστές διαστάσεις στο θέμα του τρόπου λειτουργίας και της αμοιβής των φαρμακείων και να υπενθυμίσει, αρχικά, την κοινωνική προσφορά του φαρμακοποιού. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ο φαρμακοποιός έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος των αδυναμιών του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Επιπλέον, με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, όπου παρουσιάζεται λανθασμένα ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων από την πώληση των φαρμάκων ανέρχεται στο 35%,
ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιθυμεί να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα αυτό.
− 35% και 11% (ΦΠΑ) είναι οι συντελεστές του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον καθορισμό της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου.
− Κέρδος υπάρχει όταν το φάρμακο πουληθεί, και προκύπτει εάν από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί η τιμή αγοράς. Εάν αυτό το κέρδος το αναγάγουμε «επί τοις εκατό», φυσικά ΔΕΝ προκύπτει 35%.
− Για κάθε 100€ που πληρώνει ο πολίτης, αγοράζοντας ένα φάρμακο:
• ο παραγωγός εισπράττει 62,7€
• ο χονδρέμπορος εισπράττει 5,3€
• το Υπουργείο Οικονομικών (ΦΠΑ) εισπράττει 8,2€
• και ο φαρμακοποιός εισπράττει 23,8€. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 15,6%, για σημαντικό αριθμό φαρμάκων που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών (π.χ.,
αντικαρκινικά κ.λ.π.) και, τελικά, καταλήγει μεσοσταθμικά στο 22,6%. Από το ποσοστό αυτό (22,6 %), ο φαρμακοποιός οφείλει να καλύψει τα έξοδα ενοικίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευσης, προσωπικού. Επίσης, οφείλει να καλύψει:
− το χρηματοπιστωτικό κόστος από τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων.
− τον φόρο εισοδήματος που, πράγμα σπάνιο για τον ελληνικό χώρο, δεν είναι δυνατόν να αποκρύψει, με δεδομένη την υποχρεωτική πώληση με έκδοση τιμολογίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για το 80% των ακαθάριστων εσόδων ενός φαρμακείου.
− το κόστος αγοράς φαρμάκων που, υπό μορφή μη κινούμενων αποθεμάτων, παραμένουν στα ράφια του φαρμακείου, λόγω αλλαγών στη συνταγογράφηση των γιατρών.
− τη μείωση της αξίας των υπαρχόντων αποθεμάτων κάθε φορά που μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων.
− την απόσβεση της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης του φαρμακείου, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει: φάρμακα και λοιπά φαρμακευτικά είδη, έπιπλα, μηχανογράφηση, εξοπλισμό κ.λ.π.
Αυτά, λοιπόν, τα 10-11,5 ευρώ για κάθε 100 ευρώ τζίρου είναι το κέρδος του φαρμακοποιού. Κάθε άλλο ποσοστό που ακούγεται απέχει από την πραγματικότητα. Τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα γνωρίζουν καλά την κοινωνική, υγειονομική και επιστημονική προσφορά του φαρμακείου και όλοι κατανοούν ότι ο φαρμακοποιός πρέπει, με ανεξαρτησία κα αξιοπρέπεια, να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του».