Συνδιοικήσεις και συνεργασίες μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, ισχυριζόμενο πως το μέτρο θα οδηγήσει σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος. Με την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ οι κλίνες μειώνονται κατά 11.058, από 46.873 σε 35.815, μέτρο που σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς θα οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού, αλλά και συμφόρηση
του συστήματος. Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τα λάθη που σημειώθηκαν στην καταμέτρηση των κλινών, σημειώνοντας την αδυναμία που επέδειξε το σύστημα στο να μετρηθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα λάθη διορθώθηκαν και έγιναν εκ νέου μετρήσεις, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Οι συνενώσεις των κλινικών αναμένεται να εξοικονομήσουν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 150 εκατομμύρια ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο συνενώσεων κλινικών των Δημοσίων Νοσοκομείων, καθώς και τα ονόματα των νέων διοικητών. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως εξετάζονται, στο πλαίσιο των νέων δομών, 8 μετατροπές, όπως ενός Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας σε Κέντρο Υγείας και ενός θεραπευτηρίου σε Μονάδα Αποκατάστασης.
Είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη «νέα μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία με τη συμπλήρωσή της, με τις συνενώσεις των κλινικών την επόμενη εβδομάδα και με τις ενώσεις των εργαστηρίων των νοσοκομείων μας κ.λπ., θα δώσει στο τέλος του Αυγούστου μια "νέα εικόνα" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ειδικότερα, χθες ανακοίνωσε ότι οι 175 διοικητές και υποδιοικητές που υπηρετούν σήμερα θα μειωθούν σε 144, ενώ συγκεκριμένα οι 131 διοικητές θα γίνουν 77 συν 6 προέδρους Ιδρυμάτων, όπως το Ωνάσειο, που θα συνεργάζεται επιστημονικά με το Αττικόν «για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών», όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας, παρά μόνον όσες αφορούν διοικητικές θέσεις, καθώς και ότι δεν θα κλείσει καμία δομή του ΕΣΥ, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακίνησης εργαζόμενων, εντός των συνεργαζόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
«Για.... καλύτερη εξυπηρέτηση»
Το υπουργείο αποφάσισε ακόμη τη συνδιοίκηση των τριών νοσοκομείων Παίδων, όπως και του «Σωτηρία» με το «Γ. Γεννηματάς». Εκτος από την εξοικονόμηση πόρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το μέτρο σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, δαπανούν 25 δισ. κάθε χρόνο για την Υγεία χωρίς να έχουν τις ανάλογες υπηρεσίες.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε πως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας του «Ε. Ντυνάν» με το νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο». Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος του «Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης ανακοίνωσε πως από 11/8 το νοσοκομείο σταματά τη συνεργασία με το μαιευτήριο «Γαία».
Πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε «τη συνέχιση της λειτουργίας του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος με το κατά νόμον αναγκαίο προσωπικό που διαθέτει, αφού θα αποστερηθεί του απασχολούμενου, μέσω της σύμπραξης με το «Γαία», προσωπικού. Επίσης αποφάσισε να επιδιώξει τη διεύρυνση των συνεργασιών, σε σωστές και συγκεκριμένες βάσεις, με το Δημόσιο, τις ιατρικές σχολές, φορείς ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικές εταιρείες».
«Δηλητήριο σε δόσεις»
«Ο κ. Λοβέρδος, εισπράττοντας την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να χορηγήσει σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων νοσοκομείων, προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες σ' έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό», σχολίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως ο υπουργός «κράτησε για τις επόμενες εβδομάδες την ανακοίνωση κατάργησης κλινικών και τμημάτων, καθώς και πολλές ακόμη θανατηφόρες ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επί παραδείγματι την παρανοϊκή "εφημερία κατά τομέα", το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αλλαγή χρήσης αρκετών άλλων».
«Με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας, «είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Τουναντίον, ο κ. Λοβέρδος υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση 11.000 κρεβατιών από 46.873 σε 35.815, με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες. Ως γνωστόν, βάσει του Π.Δ. 87/86 το κλείσιμο νοσοκομειακών κρεβατιών συνεπάγεται ευρείας κλίμακας απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού».
«Για άλλη μία φορά, ο υπουργός Υγείας μπλόφαρε, παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί.
«Διοίκηση-μαμούθ»
«Η τελική πρόταση για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που παρουσίασε σήμερα, έχοντας μεσολαβήσει πολλοί μήνες από την εξαγγελία μέχρι τον τελικό σχεδιασμό, που, ωστόσο, δείχνει ότι είναι πρόχειρος και ανέτοιμος στην εφαρμογή του», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας παράλληλα πως «μετά και την εκπόνηση δύο σχεδίων από ομάδες εμπειρογνωμόνων -τα οποία παρ' όλα αυτά δεν έλαβε υπόψη του- το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί μαμούθ διοικητικούς σχηματισμούς που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα, χωρίς να προσφέρουν εξοικονόμηση.
Διοικήσεις-«γίγαντες», όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα. Οταν οι υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων αγνοούν -όπως αποδείχθηκε από την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων-βασικά πράγματα, όπως πόσα κρεβάτια έχουν και ποιο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό τους δυναμικό, πώς είναι δυνατόν να εποπτεύσουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία;
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να εισαγάγει ένα σχέδιο εντελώς ανέτοιμη, χωρίς κανένα διάλογο ουσίας, για τα μάτια του κόσμου και για τα οικονομικά νούμερα, που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να επιτύχουν εξυγίανση». *