Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Στα 500 εκατ. ευρώ το «φέσι» των ταμείων στους γιατρούς!


Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων, μείωση των υπεράριθμων κλινών και κατάργηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) προτείνει η νέα διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), η οποία επιλέγει το δρόμο της Δικαιοσύνης, για να λύσει προβλήματα όπως το χρέος των ασφαλιστικών ταμείων προς τους γιατρούς, που εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.
«Τα δημόσια νοσοκομεία δε χρειάζονται διορισμένους διοικητές αλλά θα πρέπει να διοικούνται από ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει εποπτικό ρόλο και διοικητή προερχόμενο από την ιεραρχία των εργαζομένων του νοσοκομείου. Οι συγχωνεύσεις κλινών στα νοσοκομεία είναι αναπόφευκτες, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό δε θα έχει συνέπεια την απόλυση γιατρών. Διαφορετικά, θα αποτελέσουν αιτία πολέμου. Στη Θεσσαλονίκη οι νοσοκομειακές κλίνες, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι υπεράριθμες. Ο
σχεδιασμός έγινε με το σκεπτικό ότι θα αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός της πόλης, κάτι που δεν έγινε. Οι κλίνες πρέπει να περιοριστούν», επισήμανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δ.σ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ΥΠΕ ως «ακριβοπληρωμένη γραφειοκρατία» που δεν έχει λόγο ύπαρξης και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι στελεχώνει ακριβοπληρωμένες διοικητικές δομές, χωρίς να βελτιώνει τις υπηρεσίες υγείας.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Τα μέλη της διοίκησης του ΙΣΘ δήλωσαν αποφασισμένα να κινηθούν μέσω της νομικής οδού, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται οι γιατροί από τις υπέρογκες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. «Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης παραμένουν απλήρωτοι περίπου δύο χρόνια από τον ΟΠΑΔ κι ένα χρόνο από το πρώην ΤΕΒΕ. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τις αμοιβές τους διά τις δικαστικής οδού», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτριος Τσάμης.
Εξάλλου, η διοίκηση του συλλόγου, αντιδρώντας στην εγκύκλιο που δεν επιτρέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από μη συμβεβλημένους γιατρούς στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, θα προσφύγει εντός των ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της. «Πρόκειται για μια εγκύκλιο, το περιεχόμενο της οποίας πλήττει τους ασφαλισμένους και τους γιατρούς αλλά και επιβαρύνει το ταμείο», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας.
Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι να δώσει τέλος και στην τακτική όσων γιατρών διαφημίζονται ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους με εκπτωτικά κουπόνια, τονίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο, αντιδεοντολογικό και εξευτελιστικό για το ιατρικό επάγγελμα.
Το συμβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις εκλογές της 29ης και 30ής Μαΐου, το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΘ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, α΄ αντιπρόεδρος Δημήτριος Τσάμης, β΄ αντιπρόεδρος Μαρία Χατζηδημητρίου, γραμματέας Νικόλαος Νίτσας, ταμίας Νικόλαος Μπάτζιος και μέλη οι Κωνσταντίνος Δαλαμπούρας, Θεόδωρος Ζδούκος, Αιμίλιος Λάλλας, Γεώργιος Μητσιάκος, Μαρία Νασιουτζίκη - Λουφοπούλου, Αντώνιος Πίτσης, Σταύρος Ρίζος, Ανδρέας Σόρτσης, Ασημένια Τσιαούση και Αναστασία (Ειρηάνα) Τσολάκη.