Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αίρει από αύριο η Ρωσία το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά!

Η Ρωσία θα άρει από αύριο το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα ευρωπαϊκά λαχανικά εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου e.coli, δίνοντας και πάλι το πράσινο φως για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Σήμερα το πρωί υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Κατευθυνόμαστε προς την άμεση επανάληψη των εξαγωγών ευρωπαϊκών λαχανικών", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Υγεία Τζον Ντάλι."Οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, δηλαδή αύριο Πέμπτη", πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα δώσει στις ρωσικές αρχές "πιστοποιητικά" από τα εργαστήρια "ελέγχου και εξακρίβωσης", τα οποία θα αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά είναι υγιή και δεν έχει εντοπιστεί σε αυτά το στέλεχος του βακτηριδίου e.coli που έχει προκαλέσει 39 θανάτους στην Ευρώπη.

Ο Ντάλι είχε μεταβεί χθες Τρίτη στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν τη δέσμευσή τους να άρουν το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά, το οποίο είχε επιβληθεί από τις 2 Ιουνίου εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου e.coli.

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 με 10 Ιουνίου στο Νίζνι Νοβγκορόντ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δεσμευθεί ότι η ΕΕ θα στείλει πιστοποιητικά στη Ρωσία ώστε να αρθεί το εμπάργκο. Ομως η Μόσχα το διατήρησε ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις