Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Οχι σε άλλη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα»


http://s.enet.gr/resources/2011-06/38-39-1-thumb-medium.jpgΟ δρ Ιωάννης Φερούσης, χειρουργός ορθοπεδικός, συντονιστής διευθυντής Η' ορθοπεδικής κλινικής μονάδας χειρουργικής ώμου Ασκληπιείου Βούλας, τ. πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας μιλάει για τα προβλήματα.Τον τελευταίο καιρό εκφράζεται μια έντονη ανησυχία, τόσο από τους γιατρούς ορθοπεδικής στο Ασκληπιείο όσο και από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, για ενδεχόμενη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Γιατί υπήρξε εξ αρχής αυτή η ανησυχία;

«Ετσι ακούγεται ότι θα γίνει, ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός... Αλλά επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για την ιδιαιτερότητα του Ασκληπιείου: είναι ένα γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή
των νοτίων προαστίων -παραδοσιακά, ωστόσο, τα τελευταία 90 χρόνια έχει συγκεκριμένη ορθοπεδική κατεύθυνση. Αποτελεί σημείο αναφοράς για ορθοπεδικές παθήσεις από όλα τα μέρη της Ελλάδος και τις γειτονικές χώρες απ' όπου παραπέμπονται ασθενείς. Το Ασκληπιείο έχει έξι ορθοπεδικές κλινικές με εξειδικευμένα τμήματα (χειρουργικής ώμου, άκρας χειρός, ποδιού, οστεοπόρωσης, αθλητικών κακώσεων, επανορθωτικής χειρουργικής, ογκολογικό) και αποτελεί μια μεγάλη δύναμη στο χώρο, ενώ εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ορθοπεδική σχολή -θα έλεγε κανείς πως είναι ένα ορθοπεδικό "ινστιτούτο" με συγκεκριμένες υποειδικότητες.
Ενδεχόμενη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα δεν θα επηρεάσει μόνο τα νότια προάστια αλλά θα καταργήσει μια παράδοση ετών, η οποία τροφοδοτεί τα νοσοκομεία της Ελλάδας με καινούργιες αντιλήψεις και εκπαίδευση πάνω στον τομέα της ορθοπεδικής».
Εχετε ενδείξεις για συρρίκνωση;
«Το Ασκληπιείο είναι ένα νοσοκομείο κρίσιμο και απαραίτητο μεν, που έχει ήδη υποστεί υποβάθμιση δε, λόγω κτιριακών και άλλων προβλημάτων. Δεν θέλουμε λόγω λανθασμένων πληροφοριών ή κινήσεων να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα! Διαχρονικά ο ορθοπεδικός τομέας μειώνεται διαρκώς. Ξεκινήσαμε από 10 κλινικές με περίπου 400 κρεβάτια και καταλήξαμε να έχουμε τώρα το 1/4!
Οι ενδείξεις "λένε" πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ορθοπεδικού τομέα ώστε να αναδειχθούν και οι άλλες κλινικές και ειδικότητες. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του νοσοκομείου και σε άλλους τομείς -δεδομένου ότι ειδικά κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που δεχόμαστε- αλλά ζητάμε επίμονα τη διατήρηση της ορθοπεδικής δύναμής του».
Τι προσφέρει ο ορθοπεδικός τομέας του Ασκληπιείου, που τον κάνει τόσο απαραίτητο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία;
«Το Ασκληπιείο εφημερεύει καθημερινά για ορθοπεδικά περιστατικά. Λόγω αυτού του δεδομένου, παραμένει "ανοιχτό" στους πολίτες και έτσι, ουσιαστικά, δύναται να αντιμετωπίσει και κάθε άλλο, μη ορθοπεδικό, περιστατικό. Η καθημερινή εφημερία υφίσταται λόγω της ύπαρξης των ορθοπεδικών τμημάτων του.
Καθημερινά βλέπουμε 150-200 ορθοπεδικά περιστατικά, γίνονται περίπου 10 εισαγωγές και τουλάχιστον πέντε επείγοντα ορθοπεδικά χειρουργεία. Εχουμε την ικανοποίηση να λέμε ότι οι άρρωστοι δεν περιμένουν καθόλου το χειρουργείο, τα κατάγματα χειρουργούνται συνήθως την ίδια μέρα που προσέρχονται οι ασθενείς. Αυτή είναι μια μεγάλη κοινωνική προσφορά: οι ασθενείς ταλαιπωρούνται το λιγότερο δυνατό, εξέρχονται αμέσως μετά τη θεραπεία τους χωρίς να επιβαρύνονται ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά. Η ταχεία διακίνηση των αρρώστων, μάλιστα, μειώνει το κόστος και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει συνεχής εξειδίκευση και πρόοδος πάνω στον τομέα. Εάν αυτά αλλάξουν, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα».
Είχατε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο;
«Είχε κληθεί το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου πριν από κάποιες ημέρες απ' την ΥΠΕ προκειμένου να γίνουν συζητήσεις. Το συμβούλιο πρότεινε τη διατήρηση της δύναμης του ορθοπεδικού τομέα και την επαύξηση του νοσοκομείου γενικότερα -ενδεχομένως με την ενίσχυσή του και με άλλες κλινικές. Ουσιαστικά προτείνουμε την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Και η ίδια η ΥΠΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι το νοσοκομείο χρειάζεται ενίσχυση».
Αν οι συγχωνεύσεις γίνουν σε επίπεδο διοίκησης πώς σας επηρεάζει αυτό;
«Αν η συγχώνευση γίνει σε διοικητικό επίπεδο -και μόνο-, δεν υπάρχει αντίρρηση».
Εχετε κάνει κάποιες προτάσεις εσείς;
«Εχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για εσωτερική λειτουργική συγχώνευση του νοσοκομείου και μείωση του κόστους - έξοδα εφημεριών και λειτουργίας... Προσωπικά θεωρώ πως αυτά που προτείνουμε εμείς είναι πιο εύκολο να γίνουν από εκείνα που ενδεχομένως σκέπτεται το υπουργείο. Δεδομένου ότι ζούμε μια εποχή κρίσης, θα προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε τη λειτουργία μας και να κόψουμε απ' όπου μπορούμε -πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών. Μία πρόταση είναι να υπάρξει μέσα στον ορθοπεδικό τομέα όχι μεμονωμένη λειτουργία αλλά «συνολική»: θα μπορούσε ένας γιατρός μιας κλινικής να εφημερεύει "ον κολ" που λέμε, καλύπτοντας περιστατικά ενός ευρύτερου τομέα -κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν.
Οι κλινικές να είναι λειτουργικά αυτοκέφαλες, αλλά σε κάποιους τομείς θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιες αλλαγές. Δεν ενδιαφέρει κανέναν από εμάς, τους διευθυντές των τμημάτων, να παραμείνουμε διευθυντές, ούτε να γίνουν οι έξι κλινικές τρεις ή δύο -μας ενδιαφέρει, όμως, να παραμείνουν ως έχουν τόσο ο αριθμός των κρεβατιών όσο και το δυναμικό και ο χειρουργικός χρόνος».
Πιστεύετε ότι θα γίνει δεκτή μια τέτοια ρύθμιση;
«Νομίζω ότι μπορούμε με καλή θέληση -και πιστεύω πως εκφράζω τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων- να συζητήσουμε σ' αυτή τη βάση και να βρούμε μια φόρμουλα που να μας ικανοποιεί». *