Κοντολογίς, το κυβερνητικό σχέδιο και τα νέα μέτρα στο 12μηνο του Μνημονίου στόχο έχουν τη δραματική περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων, των επιδομάτων -σε κοινωνικές ομάδες που οδηγούνται στη φτώχεια- και ενισχύσεων -σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Και αυτό, στο βαθμό που το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εισπράξει (τους) φόρους. «Δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα κοινωνικό κράτος τύπου Σουηδίας, ενώ δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρους ως πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Ε» οικονομικός υπουργός.
Ετσι, σχεδιάζεται να πέσει βαρύς ο πέλεκυς στα πάσης φύσεως επιδόματα, ενώ δεν αποκλείεται να
περιοριστούν -τελικά- οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό (13%) στον υψηλό (23%) συντελεστή ΦΠΑ. Ολα όμως θα εξαρτηθούν τις επόμενες ημέρες με την τρόικα να έχει καθοριστικό λόγο.
Τι κόβεται
Ως προς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που θα... κοπούν μέσα στον Ιούνιο, αυτές θα αφορούν την:
* Χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας (έλεγχοι στις περιπτώσεις έστω και ευκαιριακής απασχόλησης, οπότε θα κόβεται η επιδότηση).
* Καταβολή των εκτάκτων επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες ανέργων (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κ.ά.) οι οποίοι επιδοτούνται κάθε χρόνο χωρίς τις τυπικές προϋποθέσεις των λοιπών μισθωτών.
* Επιχορήγηση του στεγαστικού δανείου και τη μερική κάλυψη της δαπάνης ενοικίου (αφορά εργαζόμενους και συνταξιούχους) από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.
Ως προς τα νέα κλιμάκια του ΛΑΦΚΑ (από 3% για συντάξεις άνω των 1.400 και μέχρι τα 1.700 ευρώ -αφορά το σύνολο του ποσού, δηλαδή για σύνταξη 1.700 ευρώ η μηνιαία παρακράτηση ανέρχεται σε 51 ευρώ, και έως 10% για σύνταξη άνω των 3.500 ευρώ), αυτά θα αναδιαμορφωθούν ως τρία, τελικά, επίπεδα ως εξής:
α. Το ισχύον (3% για συντάξεις από 1.400 έως και 1.700 ευρώ) από τον περασμένο Αύγουστο,
β. Για αποδοχές από 1.700 έως 2.000 ευρώ από 4% θα γίνει 5% και αναλόγως θα αυξηθούν και τα ανώτερα (έτσι ο ανώτερος συντελεστής από 10% -αφορά αποδοχές πάνω από 3.500 ευρώ- θα πάει στο 13%).
γ. Οσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερη εισφορά (από 5% στα 1.700 ευρώ έως και 15% για πάνω από 3.500 ευρώ).
Στόχος, κανείς συνταξιούχος κάτω των 60 ετών δεν θα λαμβάνει σύνταξη (μικτά) πάνω από 2.300 ευρώ (από 2.770 και πλέον σήμερα).
Σε ένα τέταρτο επίπεδο θα επιβληθεί ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ.
Παράλληλα θα αναπροσαρμοστούν όλες οι επικουρικές συντάξεις, στο βαθμό που τα ταμεία πρόσθετων παροχών εμφανίζουν κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα, ενώ θα περικοπούν τα εφάπαξ του Δημοσίου κατά 15% (από 50.000 ευρώ σε μέσα επίπεδα σήμερα).
5% υπέρ ΟΑΕΔ
Ως προς την εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ ΟΑΕΔ) αυτή θα φτάσει στο 5% (συν μία ποσοστιαία μονάδα η οποία θα κατανεμηθεί ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και επιχείρησης), ενώ για πρώτη φορά θα προβλεφθεί και για τους δημόσιους υπαλλήλους.