Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη: Τριτοκοσμικά νοσοκομεία!


Μονάδες εντατικής θεραπείας κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, χειρουργεία ακυρώνονται επειδή δεν υπάρχουν υλικά, προσωπικό μετακινείται αποδυναμώνοντας κλινικές για να στηρίξει άλλες και να μην κλείσουν.
Το σκηνικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θυμίζει τριτοκοσμική χώρα και την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αλλαγές σε λάθος κατεύθυνση, κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
«Από την 1η Απριλίου παραμένει κλειστή η δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΑΧΕΠΑ, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό. Στο ''Γ. Παπανικολάου'' η δεύτερη Μονάδα Εντατικής
λειτουργεί με δανεικό προσωπικό από το Δεκέμβριο του 2010. Τέσσερις παθολόγοι από το Ιπποκράτειο βοηθούν από το Φεβρουάριο στην Παθολογική Κλινική του Κιλκίς, η οποία διαφορετικά θα έκλεινε. Ψυχίατρος αποσπάστηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Από το περσινό καλοκαίρι η Καρδιολογική της Κοζάνης θα λειτουργούσε μόνο 10 ημέρες το μήνα, αλλά αυτό απετράπη όταν στάλθηκαν εκεί γιατροί από τα Γιάννενα και αργότερα τοποθετήθηκαν επικουρικοί», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στράτος Πλωμαρίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα συνεχώς χειροτερεύει και η ταλαιπωρία για ασθενείς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία μεγαλώνει.
Αποδεκατίστηκε...
«Η Παθολογική του Αγίου Παύλου βγάζει τις εφημερίες με τη βοήθεια δυο γιατρών από το κέντρο υγείας Μηχανιώνας. Στο ΑΧΕΠΑ τα χειρουργεία διαθέτουν ένα χειρουργικό τραπέζι λιγότερο από τις αρχές του 2011. Η Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου αποδεκατίστηκε, αφού τέθηκαν σε αργία πέντε συνάδελφοι και ακόμα δεν έχει στελεχωθεί. Λειτουργεί με τρεις γιατρούς και εφημερεύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκτός από τους γιατρούς, τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Με μεταθέσεις από τον ΟΣΕ, όπως σχεδιάζει το υπουργείο, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Πλωμαρίτης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, από τα νοσοκομεία λείπουν πανελλαδικά 4.000 γιατροί και 15.000 νοσηλευτές.

Χωρίς υλικά!
Οι τραγικές πλέον ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά έχουν αποτέλεσμα χειρουργικές κλινικές να διαχειρίζονται μόνο επείγοντα περιστατικά και να μην εξυπηρετούν άλλες επεμβάσεις. «Για να φτάσει στο νοσοκομείο η παραγγελία υλικών για κάθε ασθενή προσωπικά χρειάζεται να περάσουν 3-4 μήνες! Επιπλέον, τα λίγα υλικά που έρχονται είναι προβληματικά. Αγοράζονται τα χειρότερα ποιοτικώς υλικά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι καταγγελίες που δέχτηκα σήμερα από τον Αγιο Παύλο. Σε ασθενή που χρειαζόταν φλεβοκέντηση οι νοσηλευτές έκαναν τέσσερις φορές τη διαδικασία –με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό- επειδή δεν κολλούσε το λευκοπλάστ. Δεν έχουμε σε πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σύριγγες, οινόπνευμα και γάζες την παραμονή της εφημερίας. Εχουμε αναφορές διευθυντών κλινικών σε επιστημονικά συμβούλια μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν κατάλληλα υλικά και λειτουργούν επικίνδυνα για τους ασθενείς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ. Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί, ο διαγωνισμός για την προμήθεια οινοπνεύματος τέλειωσε πριν ενάμιση μήνα και μπορούσε να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία, ώστε να μην ξεμείνουν τα νοσοκομεία.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ζητούν να λειτουργήσει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Για να συντάξουν τον υγειονομικό χάρτη θα έπρεπε να έχουν καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες, τους δείκτες ικανοποίησης και νοσηρότητας των πολιτών και μετά να αναδιαρθρώσουν τις υπηρεσίες», σχολίασε το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Θοδωρής Ζδούκος.
«Βιώνουμε καθημερινά απειλές, τρομοκρατία, ανασφάλεια. Ο εργαζόμενος που δηλώνει ελλείψεις υλικών απειλείται με διώξεις και πειθαρχικό. Οσο για τις συγχωνεύσεις, δε μας είπαν πώς θα εφημερεύουν τα τέσσερα συγκροτήματα νοσοκομείων που θέλουν να κάνουν. Θα υπάρξουν ευτράπελα. Υποτίθεται ότι στα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι η πληρότητα των νοσοκομείων, αλλά πώς να εμφανίσει κάποιο πληρότητα, όταν δεν έχει υλικά για να νοσηλεύσει κόσμο; Κλείνουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ μέχρι τώρα ψάχναμε κρεβάτια ακόμα και σε Κρήτη, Γιάννενα και Αλεξανδρούπολη για να νοσηλευτεί ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη ή τη Βόρεια Ελλάδα», είπε η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα.