Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Καταιγίδα με κάλπες στο φόντο!

Ο καταιγισμός των εξελίξεων με τις παρεμβάσεις των δανειστών - επιτηρητών της χωρας, το νέο Μνημόνιο για την κάλυψη δανειακών αναγκών της τάξης των 50-60 δισ. ευρω για τη διετία 2012-2013 και η έλλειψη συνοχής της κυβερνητικής παράταξης, όπως φάνηκε από τη χθεσινή θορυβώδη παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργούν ένα σκηνικό επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και αναδίδουν οσμή εκλογών.
Για «εγκληματική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας για το ευρώ» μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Spiegel» και τόνισε ότι υπάρχει αδιαφάνεια στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά στη χώρα είπε ότι και η Δικαιοσύνη έχει «μεγάλες ευθύνες» και ότι «οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει το ρόλο της ευθυνοφοβικά». Η κυβέρνηση
αποφεύγει τέτοια συζήτηση και χθες πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν ότι δεν συνδέεται με αυτό το θέμα η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. και από την Προεδρία έγινε γνωστό ότι η συνάντηση είχε κανονιστεί μέρες πριν), ούτε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα. Σημείωναν ακόμα ότι αυτό το διάστημα στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει μονο η κατάρτιση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και γι' αυτό δεν δόθηκε συνέχεια στα όσα δήλωσε ο Α. Λοβέρδος. «Είναι μέρες αποφάσεων και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασχοληθεί με άλλα» έλεγαν.
Ωστόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκφράζονται απόψεις που λένε ότι δεν μπορεί να περάσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο χωρίς παρεμβολή εκλογών και με δεδομένη την αποτυχία του ισχύοντος.
Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες και για το αν θα θελήσει η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο μέσα σε γενική κοινωνική κατακραυγή και ενώ επί της ουσίας είναι ακόμα ζητούμενο η ψήφιση χωρίς διαρροές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συνομιλητές μάς λένε ότι θέμα νέας λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης είχε τεθεί και πέρσι με το πρώτο Μνημόνιο.
Οι εκδοχές που επικρατούν αυτή τη στιγμή και με δεδομένη τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας είναι τρεις: