Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μετέωρο βήμα για τα αναλώσιμα! Θέατρο του παραλόγου στις πλάτες των ασθενών!

Την ώρα που ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης έκανε έφοδο σε «Ευαγγελισμό» και ΚΑΤ, για να αποδείξει ότι και καλά δεν υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων υλικών (όπως είχαν καταγγείλει στην «Ε» εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ζητούσε έκτακτη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών στο υπουργείο.
Τη συνάντηση αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, χθες, κατά την πρώτη ευρεία σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της Α' και της Β' υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Πειραιώς και Αιγαίου. «Αναστέλλεται μέχρι τα μέσα Μαΐου το εμπάργκο αναλώσιμων υλικών από τους προμηθευτές. Προ ολίγου έστειλαν ανακοίνωση», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Εάν δεν
επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου, εάν αυτοί που επιχειρούν να μας ανακόψουν την πορεία τα καταφέρουν, θα επισπεύσουν το μοιραίο: τουλάχιστον το 40% των νοσοκομείων δεν θα μπορούν να πληρώσουν», πρόσθεσε.
«Κληθήκαμε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας τη Μεγάλη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τις αποπληρωμές των χρεών μας από τα νοσοκομεία», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, Βασίλης Μανέτας.
«Δεν σταματάμε την αναστολή παραδόσεων υλικών, αλλά αποφασίσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και μόνο όταν αυτά μας εξοφλούν για τα υλικά που ζητούν», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Βασ. Μανέτας, ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι έχουν επιχορηγηθεί τα νοσοκομεία με χρηματικά ποσά για την αποπληρωμή του πρώτου επταμήνου του 2010. Υποσχέθηκε δε ότι «εκτός από το πρώτο επτάμηνο του 2010, θα εξοφληθούν και οι δύο πρώτοι μήνες του 2011».
Από την πλευρά τους οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών, που κλήθηκαν και αυτοί στο υπουργείο, συνεχίζουν την αναστολή προμηθειών σε «Ευαγγελισμό», Γενικό Κρατικό Αθηνών και Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Εχει ξαναδεσμευτεί το υπουργείο», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, Διονύσης Σαργέντης. Ο σύλλογος θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εντάξει και άλλα νοσοκομεία στο εμπάργκο.
Στον «Ευαγγελισμό» «χθες το πρωί ο διοικητής συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους διευθυντές και τις προϊσταμένες των τμημάτων του νοσοκομείου, προκειμένου να κάνει έναν χάρτη των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά», είπε στην «Ε» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Γιώργος Μπουλμπασάκος. «Οι ελλείψεις ήταν πολλές και ο διοικητής δεσμεύτηκε να τις καλύψει».