Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο υγειονομικός "χάρτης" έδειξε τη... νόσο...

Γεωγραφικές συντεταγμένες… διαθέτουν πλέον όλα τα κακώς κείμενα που αφορούν στο ΕΣΥ, αλλά και στους δείκτες υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΥΚΑ ολοκληρώθηκε μετά από μήνες η δημιουργία του υγειονομικού χάρτη της χώρας.Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, με αφορμή την «παράδοση» του χάρτη, χθες, στο κοινό αποκαλύπτουν μία σειρά από αδυναμίες του συστήματος, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, εύρημα το γεγονός ότι το 17,5% των πολιτών δεν επισκέπτεται πια ούτε τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν έχει να πληρώσει το εισιτήριο!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας του ΕΣΔΥ, αξίζει ακόμη να αναφερθεί, διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα των κατοίκων ανά γεωγραφική περιοχή, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία και στα Χανιά.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ένταση με την οποία εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο της διαπεριφερειακής διαρροής ασθενών. Τα πρωτεία, δε, στη «μετανάστευση» για μία εξέταση ή νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο κατέχουν οι κάτοικοι του νομού Πρεβέζης, Ηλείας και Χαλκιδικής, ενώ αντίθετα μεγάλη εισροή παρατηρείται προς τον Νομό Ιωαννίνων, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αν δεν γνωρίζεις τις δομές, τι προσφέρουν και τις ανάγκες των πολιτών» επεσήμανε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του χάρτη (http://www.ygeianet.gov.gr) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ανακοίνωσε, επίσης, από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την όλη διαδικασία.