Ο διάλογος για τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγείας» ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς την παρουσία των νοσοκοεμιακών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ και των εκπροσώπων των τριών μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, το παρόν στο διάλογο δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δια του προέδρου του Μανώλη Καλοκαιρινού,όχι όμως το συμβούλιο του ΠΙΣ.Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. κ. Α. Λοβέρδο και
Γ. Κουτρουμάνη, παίρνουν μέρος επίσης η Ένωση Διευθυντών ΕΣΥ, οι εργαστηριακοί γιατροί, οι φαρμακοποιοί και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι απόντες από το διάλογο γιατροί
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και τα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, έθεσαν ως προϋπόθεση για την παρουσία τους στο διάλογο με την κυβέρνηση τη συζήτηση 12 σημείων, ανάμεσα στα οποία είναι και η κατοχύρωση των γιατρών του ΙΚΑ στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σε διαφορετική περίπτωση – υποστηρίζουν – δεν μπορούν να αποτελέσουν «ντεκόρ» σε έναν εικονικό διάλογο με προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ και των Ιατρικών Συλλόγων απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργόκ. Γ.Παπανδρέου, τον οποίο καλούν να παρέμβει προκειμένου να γίνει ένας ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος.
Επιστολή προς τους κ. κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη
Στο μεταξύ, η ΟΕΝΓΕ έστειλε την Τετάρτη την παρακάτω επιστολή προς τους υπουργούς Υγεάις και Εργασίας κ. κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, ως απάντηση στην πρόσκληση διαλόγου:
«Αξιότιμοι κύριοι
Σχετικά με την πρόσκληση συνάντησης που μας απευθύνατε έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχαμε ως ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ εκθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις μας, τις οποίες μάλιστα κάναμε γνωστές σε σας και εγγράφως μέσω των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, τις οποίες πάντοτε σας επιδίδουμε.
Τις θέσεις και τις προτάσεις μας εκθέσαμε επίσης και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Δυστυχώς τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν λάβατε υπόψη σας και νομοθετήσατε αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την ΟΕΝΓΕ, όσο και τους άλλους ιατρικούς φορείς. Τώρα μας καλείται εσπευσμένα σε διάλογο προκειμένου να εφαρμόσετε το νόμο που ψηφίσατε μονομερώς, αποφεύγοντας μάλιστα να μας αποστείλετε ένα κείμενο στο οποίο θα εκθέσετε τις απόψεις σας και θα αναλύσετε το πλαίσιο στο οποίο αποσκοπείτε να κινηθεί η συζήτηση.
Αξιότιμοι κύριοι
Η ΟΕΝΓΕ δεν προτίθεται να γίνει «ντεκόρ» ενός εικονικού διαλόγου με προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου στην υγεία. Ως γνωστόν όλοι οι ιατρικοί φορείς στη μαζικότατη συνέλευση στις 6ης Φεβρουαρίου στο χώρο της κατάληψης του υπουργείου Υγείας, κατέληξαν σε κείμενο 12 θέσεων για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν συνολικά την περίθαλψη στη χώρα μας και στο οποίο οφείλετε να δώστε απάντηση.
Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλει μια δημιουργική συζήτηση μαζί μας που να στοχεύει στη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, προτείνουμε από πλευράς μας την παρακάτω θεματολογία :
- κλαδική σύμβαση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών- Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο – διασφάλιση των επιδομάτων βιβλιοθήκης και νοσοκομειακού από ενδεχόμενες περικοπές - εκπαίδευση - ειδίκευση
- πρότυπο ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας – άμεση κατάργηση του πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες – αυτοτελή Τ.Ε.Π.
- επίσπευση των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάλυψη των υποστελεχωμένων Τμημάτων και των ΜΕΘ-ΜΑΦ
- οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα Αστικά Κέντρα– χρηματοδότηση - Συλλογική Σύμβαση με τους γιατρούς – άμεση Συμφωνία του ΙΚΑ με το ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του
- προμήθειες, φάρμακο.