Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για τις προσωποπαγείς θέσεις ειδικευόμενων,

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2011
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο Α.
         τον Υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη Μ.

κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ
Στις καταργούμενες διατάξεις του άρθρου 77 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές κλπ» συγκαταλέγεται και το άρθρο 22 του νόμου 3730/2008 το οποίο προέβλεπε ότι:
«Σε περίπτωση που ειδικευόμενος ιατρός λάβει άδεια για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή άδεια κύησης και λοχείας και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, τοποθετείται στη θέση του ο επόμενος ειδικευόμενος ιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απάλειψη αυτής της ευνοϊκής για τη λειτουργία των Κλινικών του ΕΣΥ διάταξης και υποθέτουμε ότι εντάσσεται στην τακτική περικοπής
κάθε δυνατότητας ανανέωσης του ιατρικού δυναμικού στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εντούτοις, παρά την απαράδεκτη αυτή ενέργεια για την οποία σημειωτέον ουδέποτε ενημερώσατε την ΟΕΝΓΕ, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται για περιπτώσεις ειδικευομένων που έκαναν χρήση της καταργηθείσας διάταξης πριν τη δημοσίευση του νόμου.
Ενώ λοιπόν οι ειδικευόμενοι εξαιρούνται των περιορισμών του 1-5 που επιβάλλει η πολιτική του Μνημονίου, εντούτοις δεν εξαιρούνται όσοι εξ αυτών τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις. Συνεπώς κάθε περίπτωση διορισμού σε προσωποπαγή θέση τίθεται σε λίστα προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αδυναμία να προχωρήσει η λίστα στον επόμενο και η θέση να παραμένει κενή για πολλούς μήνες.
Εξαιτίας αυτής της πρακτικής έχουν προκληθεί μεγάλα κενά σε θέσεις ειδικευομένων σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας και έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εκατοντάδες συναδέλφων που αναμένουν έναρξη ειδίκευσης.
Επειδή θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι ανεκτό να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε νέους γιατρούς που έχουν επενδύσει στην ιατρική τα καλύτερα χρόνια τους και αιφνιδίως βρίσκονται παγιδευμένοι σε αλλοπρόσαλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, για τούτο και παρακαλούμε να δώστε το ταχύτερο δυνατόν λύση στο πρόβλημα.
Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ