Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Μια κι έξω» η λειτουργία του πρωτοβάθμιου φορέα υγείας!

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενοποίηση των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη και τους αρμόδιος φορείς αποφασίστηκε η καθολική εφαρμογή όσων προβλέπει η νέα νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου, αντί της πιλοτικής εφαρμογής μόνο στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Εντός 15 ημερών θα οριστεί ο διοικητής και οι δύο υποδιοικητές του  Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Συγκροτείται  ομάδα διαχείρισης, αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, κ.κ. Δρέττα,
Πολύζο και Δημόπουλο και τους τέσσερις διοικητές των ταμείων ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ.
Έως τα μέσα Απριλίου πρέπει να καταρτιστεί ο υγειονομικός χάρτης πρωτοβάθμιας υγείας, προκειμένου να εντοπισθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το υπάρχον προσωπικό θα εργάζεται με το ίδιο καθεστώς που εργάζεται και σήμερα. Το καθεστώς που θα ισχύει για τους νέους γιατρούς θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Θα προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη.
Την εποπτεία όλου του εγχειρήματος θα έχει διυπουργική επιτροπή, όπως προβλέπεται από το άρθρο 31 του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η ρύθμιση των λεπτομερειών ένταξης των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
Από τη μεριά του, ο Γ. Κουτρυομάνης ζήτησε συνεννόηση και συμπόρευση με όσους πιστεύουν στο θεσμό της δημόσιας υγείας, εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση θα συναντήσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες.