Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Yποχρεωτικό έλεγχο διατροφικού κινδύνου στην Ευρώπη ζητούν κορυφαίοι ειδικοί

nutrition alliance

Πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ κοσίζει στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας η κακή διατροφή, που δημιουργεί προβλήματα σε 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Σε Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι ειδικοί στη διατροφή και φορείς πολιτικού σχεδιασμού ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για  να αντιμετωπιστεί η κακή θρέψη στην Ευρώπη, ενσωματώνοντας τη διατροφή στις πολιτικές δημόσιας υγείας και στα προγράμματα διαχείρισης χρόνιων και σπάνιων παθήσεων.
Παράλληλα, ζητήθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος διατροφικού κινδύνου, για όλους τους ασθενείς που
νοσηλεύονται σε νοσοκομεία καθώς και αναλυτικές οδηγίες διατροφής για όλους τους επαγγελματίες Υγείας.
Η Διάσκεψη με θέμα «Ανεπάρκειες θρεπτικών μικροσυστατικών & Κακή Θρέψη: Λύσεις για τις κρίσιμες προκλήσεις στη δημόσια υγεία»,  πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Διατροφικής Υγείας - European Nutrition for Health Alliance (ΕΝΗΑ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού - European Society for Clinical Nutrition & Metabolism (ESPEN), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη βέλγικη Προεδρία  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Πολλά τα προβλήματα διατροφής στην Ελλάδα
Περιγράφοντας την ελληνική πραγματικότητα, ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Kλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Σήμερα, τα βασικότερα προβλήματα στην παροχή ορθής σίτισης και στην αποφυγή της δυσθρεψίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι: ο μειωμένος αριθμός κλινικών διαιτολόγων στα νοσοκομεία, η μειωμένη δαπάνη για προϊόντα εντερικής σίτισης, η υποτίμηση, ακόμα και από το ιατρικό προσωπικό, της διατροφικής εκτίμησης με εξειδικευμένα μέσα και οι κακές συνθήκες παρασκευής φαγητού και το ανειδίκευτο προσωπικό εστίασης»