Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η συνάντηση των υπουργών Υγείας.

loverdos kaklamanis
Μέσα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με διατελέσαντες υπουργούς Υγείας.
Στην πρόσκληση του κ. Λοβέρδου ανταποκρίθηκαν οι κύριοι Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέτα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσης Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Απόντες ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννκοπούλου η οποία βρίσκεται στη Βουδαπέστη, ο Αλέκος Παπαδόπουλος που αναρρώνει ύστερα από τη σύντομη περιπέτεια της υγείας του, ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Κώστας
Στεφανής και ο Λάμπρος Παπαδήμας. Οι κύριοι Κωστής Στεφανόπουλος και Μιλτιάδης Έβερτ δεν είχαν προσκληθεί επειδή υπήρξαν αρχηγοί πολιτικών κομμάτων.
Στη συζήτηση τέθηκαν τα μέτρα περιστολής δαπανών στην υγεία λόγω του μνημονίου, η πολιτική στο χώρο του φαρμάκου, το θέμα της πιθανής συγχώνευσης ή αλλαγής χρήσης των νοσοκομείων και τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ.
Επόμενη συνάντηση των υπουργών Υγείας μετά τα Χριστούγεννα
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η συνάντηση με τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας ήταν πολύ παραγωγική και θα επαναληφθεί μετά τα Χριστούγεννα προκειμένου να συζητηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η μεταφορά των μονάδων υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
Περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική η συνάντηση
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι η  σημερινή συνάντηση είχε περισσότερο συμβολική σημασία και λιγότερο ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας.
Οι τομές που χρειάζονται να γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των εντολών της τρόικα, αφού πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος και δωρεάν  χαρακτήρας του Εθνικού  Συστήματος Υγείας. Μόνο υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί ο οποιοσδήποτε να συζητήσει για εθνική  συνεννόηση στο χώρο της Υγείας.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το θέμα της πολιτικής του φαρμάκου, τονίζοντας πως «υπάρχει καρτέλ στο χώρο, όπου ορισμένοι από τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακοβιομηχανίες επιθυμούν την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού για να αγοράσουν στη συνέχεια  εκατοντάδες φαρμακεία».
Να γίνει η ίδια συνάντηση και για την Παιδεία
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι το ίδιο παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι χώροι, όπως η Παιδεία,  ενώ ο Γιώργος Σούρλας ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην υπερκομματική στρατηγική».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμπνευστής της συνάντησης, είπε ότι «εδώ γεννιέται η εθνική στρατηγική για την υγεία», ενώ η Μαριέτα Γιαννάκου τόνισε τη σημασία εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ με ρεαλιστικούς στόχους. Αναφερόμενη μάλιστα στο θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων είπε πως ειδικά για μικρής δυναμικότητας νοσοκομεία απαιτείται συγκεκριμένη στόχευση.
Το δώρο του Ανδρέα Λοβέρδου στον Νικήτα Κακλαμάνη
Τα αστεία και οι φιλοφρονήσεις δεν έλειψαν από τη συνάντηση ειδικά μάλιστα όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού χάρισε στο Νικήτα Κακλαμάνη ένα στυλό που παίζει τον ύμνο της πειραϊκής ομάδας.