Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το παρασκήνιο μιας δίκης με... άρωμα ΕΣΥ , του Τάσου Τέλλογλου

Η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για την υπόθεση εξοπλισμού του Νοσοκομείου της Θήβας θα ήταν η πρώτη μεγάλη υπόθεση του «είδους» που θα έφθανε στα ελληνικά δικαστήρια, αν κάποτε εκδικαζόταν. Διότι, την περασμένη εβδομάδα, το Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε να αναβάλει για δέκατη φορά την πολύκροτη δίκη για τις 10 Δεκεμβρίου 2010, ενώ ήταν γνωστό ότι για έναν επιτελικό υπάλληλο του υπουργείου Υγείας, που κατηγορείται για σωρεία πλημμελημάτων αλλά και για κάποια κακουργήματα, τα πλημμελήματα παραγράφονται τον Νοέμβριο, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την έναρξη της δίκης.
Διάδικοι σημειώνουν ότι οι τόσες απανωτές αναβολές δημιουργούν ερωτήματα, σε μια υπόθεση στην οποία ένας από τους κατηγορουμένους, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, «παρ’ ολίγον» να
διοριστεί διοικητής του τοπικού νοσοκομείου, κάτι που τελικά δεν έγινε μετά τα δημοσιεύματα για τις δικαστικές του εκκρεμότητες. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι δύο βουλευτές του σημερινού κυβερνώντος κόμματος είχαν παρέμβαση στη συγκεκριμένη δίκη, μία φορά με την ιδιότητα του μάρτυρα και την άλλη του συνήγορου υπεράσπισης.
Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης κι ενώ αναβολές της υπόθεσης είχαν ήδη προηγηθεί, φέρεται να ασκήθηκαν έως και πιέσεις, από διάφορα «κέντρα», στη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Θήβας για να αποσύρει τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, ώστε να γίνει πολύ πιο εύκολη μια ευνοϊκή για τους κατηγορουμένους κατάληξη της υπόθεσης στο ακροατήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια προηγούμενων αναβολών, οι κατηγορούμενοι, αλλά και ορισμένοι από τους παράγοντες που τους υποστηρίζουν δημόσια, είχαν χαρακτηρίσει τη δίκη «πολιτική», επειδή τα κατηγορητήρια είχαν συνταχθεί επί των ημερών της Ν. Δ.
Το ιστορικό
Η κατασκευή του Νοσοκομείου της Θήβας στις αρχές της δεκαετίας είχε εξαιρεθεί του πλαισίου της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), με πρωτοβουλία κυβερνητικού παράγοντα της εποχής, και μια σειρά προμηθειών είχε επισπευσθεί για «να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε τελικά μόνο με εθνικούς πόρους, ύστερα από 14 διαγωνισμούς, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ. Ενας μόνο υπάλληλος του υπουργείου Υγείας ήταν μέλος σε 13 από τους 14 διαγωνισμούς για το νοσοκομείο! Κατασκευαστικά, το νοσοκομείο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα που εκδηλώνονται τώρα με «έκρηξη» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και άλλα προβλήματα που οφείλονται σε κατασκευαστικές αστοχίες. Η υπόθεση των προμηθειών του εξοπλισμού του έφθασε στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΠ) ύστερα από καταγγελία προμηθευτή που είχε μάλιστα μαγνητοφωνήσει και είχε καταγράψει συνομιλίες άλλων προμηθευτών και υπαλλήλων, που ζητούσαν να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές για την προμήθεια εξοπλισμού του νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η συγκεκριμένη καταγγελία αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Κι αυτό, γιατί:
– Σε κάποιους από τους διαγωνισμούς (αγορά χειρουργικών-ορθοπεδικών κρεβατιών), σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, οι συμμετέχουσες εταιρείες, που υποτίθεται έκαναν διαφορετικές προσφορές, περιελάμβαναν την ίδια κατάσταση εργαζομένων στα «συνημμένα». Ηταν δηλαδή δύο παραρτήματα της ίδιας εταιρείας και παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονταν εικονικά σαν δύο διαφορετικές εταιρείες με διαφορετικές προσφορές!
– Σε άλλες περιπτώσεις παραποιήθηκαν στοιχεία των προδιαγραφών υπηρεσίας του υπουργείου, χωρίς η υπόθεση να διερευνηθεί.
– Μάρτυρες που θέλησαν να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον απειλήθηκαν ή έγινε προσπάθεια να τρομοκρατηθούν ώστε να αλλάξουν τις μαρτυρίες τους. Μέχρι το τέλος, ένας γιατρός και δύο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού επέμειναν στις θέσεις τους, ότι δηλαδή οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού του νοσοκομείου ήταν διάτρητες και κατευθύνονταν «κεντρικά» από παράγοντες του υπουργείου Υγείας.
Ο εισαγγελέας που αρχικά είχε αναλάβει την υπόθεση είχε εκφράσει τη βούληση να συνδέσει τη διαλεύκανσή της με άλλες μεγαλύτερες ή και συναφείς υποθέσεις προμηθειών (π. χ. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προμήθειες για βηματοδότες), αλλά τελικά τις αποσυνέδεσε, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές εμφανίζονταν τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες πρακτικές.