Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ζητεί από τα νοσοκομεία να... σφίξουν τα λουριά!

«Ψαλίδι» έως και πάνω από 43% για τους προϋπολογισμούς του 2011 ζητείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι οι δαπάνες έχουν «ξεφύγει» φέτος κατά 300 εκατομμύρια και καλεί τους διοικητές να «σφίξουν τα λουριά». «Oποιος δεν μπορεί να το πράξει, δεν θα είναι μαζί μας...», προειδοποίησε τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη.
Οι διοικητές εκτιμούν ότι έχουν πετύχει μειώσεις δαπανών έως και 30% και πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντάξουν πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς, αλλά η θέση αυτή αμφισβητείται από την ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι οι προτεινόμενοι για το 2001 προϋπολογισμοί είναι επανάληψη εκείνων του 2009 και πως «θα κοπούν κεντρικά».
Ο υπουργός εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση, αν εφαρμοστεί το τρίπτυχο:
είσπραξη των τριών ευρώ στα τακτικά περιστατικά, μείωση του δωρεάν «ιατρικού τουρισμού» από γειτονικές χώρες και συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων (generics) κατά 30%. Στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει προσωπικό, απάντησε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται 2.000 διοικητικούς υπαλλήλους και διαθέτουν 4.000.

Οι πιέσεις για μείωση των δαπανών προκαλούν αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί που συντάσσονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων είναι κυριολεκτικά στον αέρα:
«Οι διοικητές πιέζονται φορτικά να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες μέχρι 50%. Ενδεικτικά, το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης είχε προϋπολογισμό 92 εκατομμυρίων ευρώ το 2010. Επειτα από αιματηρές περικοπές συνέταξε για το 2011 σχέδιο με 72 εκατομμύρια και το υπουργείο Υγείας ζητεί να τον περιορίσει στα 52 εκατομμύρια».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, τέτοιας έκτασης περικοπές μπορούν να γίνουν μόνον εάν κλείσουν ολόκληρα τμήματα ή μειωθούν τα νοσηλευτικά κρεβάτια των νοσοκομείων στο μισό.