Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σε μισθούς, ΔΕΚΟ, δημόσιες επενδύσεις, νοσοκομεία, το μάρμαρο των 6 δισ.

Με εκρηκτικό πακέτο μέτρων καταφτάνει η τρόικα στην Αθήνα για να καλύψει απόκλιση περίπου 6 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και την αστοχία εσόδων και δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 φαίνεται να εξελίσσεται στον χειρότερο εφιάλτη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για έλλειμμα 15,4% το 2009 έναντι 13,6% του Μνημονίου. Κι όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή μπορεί να «φουσκώσει» το φετινό έλλειμμα ακόμα και στο 9,9%, δηλαδή 5,5% χαμηλότερο του περσινού.
Σκληρότερο Μνημόνιο
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν ήδη για ένα νέο «αναθεωρημένο» Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει νέο πακέτο μέτρων, με εστίαση σε:
1.Δραστική περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ, που θα ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ. Κι επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών καλύπτουν οι μισθολογικές δαπάνες, όπως άλλωστε επανειλημμένως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, θεωρείται αναπόφευκτη η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
 
Θα συνοδευτεί από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Δεν απουσιάζουν και οι «σκληροπυρηνικοί» που συστήνουν να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων.
2.Περικοπές αποδοχών και στον δημόσιο τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου. Τα σχέδια που αφήνει να διαρρεύσουν μιλούν για μείωση συνολικών αποδοχών μέσω της ενσωμάτωσης των ειδικών απολαβών και των επιδομάτων, ενώ μπαίνει οριστικό μαχαίρι σε αποδοχές από υπερωριακή εργασία.
3.Δραστική μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κυρίως μέσω του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, που μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ το 2011.
4.Επιπλέον των 300 εκατ. ευρώ έρχεται πρόσθετη περικοπή 300-400 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες.
5.Και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δεχτεί νέο πλήγμα. Πέραν του 1,3 δισ. ευρώ, που κόπηκε φέτος, θα το μαζέψουν κατά 300 εκατ. ευρώ ακόμα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 8,7 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ. Οι περικοπές το ΠΔΕ συνεχίζονται και στο 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ ακόμα, με το τελικό ποσό να πέφτει στα 8,3-8,4 δισ. ευρώ.
6.Από το πακέτο μέτρων δεν θα απουσιάζουν και οι φόροι, που θα αφορούν αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12-13% με μετάταξη των πολυτελών προϊόντων στο 23% και των τροφίμων στο 6-6,5%, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τσιγάρα και ποτά. Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο για το φθινόπωρο του 2011.
Και δεν αποκλείεται το «αναθεωρημένο» Μνημόνιο να συνοδευτεί ακόμα και από επιμήκυνση του χρόνου ισχύος του. Δεδομένης της αναθεώρησης του ΑΕΠ το περσινό έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 34,3 δισ. ευρώ και είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ υψηλότερο από τον αρχικό στόχο των 30,9 δισ. ευρώ.
2,5 δισ. φετινή αστοχίαΣε αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί μια «αστοχία» 2,5 δισ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού, που έχει εντείνει τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου, καθώς μετά την υστέρηση των εσόδων διαπιστώνουν και υπέρβαση στις δαπάνες.
Πάντως τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν τις χειρότερες προβλέψεις:
* Η υστέρηση στα έσοδα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 1.993 εκατ. ευρώ. Αυξάνουν με ρυθμό 3,7% έναντι ετήσιου στόχου 8,7% με το ποσό αύξησης να διαμορφώνεται στα 1.475 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν 3.468 εκατ. ευρώ. Ανάκαμψη εμφανίζουν τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία τον Οκτώβριο αυξάνουν με ρυθμό 15%, ενώ στο δεκάμηνο περιορίζεται στο 4,4%.
**Η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από την υπέρβαση των δαπανών κατά 460 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν 7% έναντι στόχου 7,8%, δηλαδή κατά 4.025 εκατ. αντί 4.485 εκατ. που θα έπρεπε να είχαν μειωθεί.
**Ατονεί η μείωση του ελλείμματος, το οποίο μειώνεται 30% έναντι στόχου 32% βάσει του Προγράμματος και διαμορφώνεται στα 17.405 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να προσδοκά στα έσοδα 700 εκατ. από την περαίωση, 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και 1 δισ. ευρώ από το φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Με απόκλιση 6 δισ. ευρώ, που είναι ήδη εν γνώσει των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας τα οποία «ξεψαχνίζουν» τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας από τη Δευτέρα (παράλληλα με τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, που χθες συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών), είναι βέβαιο ότι οι επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) δεν θα έρθουν με τις καλύτερες διαθέσεις και ούτε θα δώσουν τόσο εύκολα το «ΟΚ» αυτή τη φορά για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ.
* Οι τελευταίες εξελίξεις εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου έχουν εντείνει τον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για «κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χθες το βράδυ: «Τους πληροφορούμε ότι υπάρχει τόση κρυφή ατζέντα όσο υπάρχει και πρόταση της Ν.Δ. για διαφορετικό μίγμα στην οικονομική πολιτική για την έξοδο από την κρίση, δηλαδή ανύπαρκτη». *