Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Προς καταστροφή 1 εκατομ. δόσεις πανδημικού εμβολίου για τη γρίπη.

H1N1-vaccination-blue

Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 που έχουν λήξει οδεύουν προς καταστροφή και περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν τα συγκεκριμένα εμβόλια για την θωράκιση των πολιτών στην περυσινή επιδημία … πετάγονται.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το δρόμο της καταστροφής θα πάρουν επιπλέον 15,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,2 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου. Τα συγκεκριμένα εμβόλια φυλάσσονται, μαζί με αυτά που έχουν λήξει, στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Τα περισσότερα από αυτά λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο,
δεν έχουν πλέον καμία αξία, αφού τα στελέχη του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) περιλαμβάνονται στο εποχικό εμβόλιο που έχει ήδη κυκλοφορήσει.
Ζημιά για το ελληνικό δημόσιο περίπου 15,6 εκατ. ευρώ
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και υπεύθυνη του κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας κυρία Ελεονόρα Χατζηπασχάλη , μιλώνταςστην εφημερίδα επισημαίνει ότι τα εμβόλια που έληξαν έχουν συλλεγεί από τα εμβολιαστικά κέντρα και φυλάσσονται στο Εργαστήριο προκειμένου να καταστραφούν. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο δόσεις. «Τα υπόλοιπα που δεν έχουν λήξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν», σημειώνει, «και κάποιος ο οποίος θα ταξιδέψει στο εξωτερικό μπορεί να θέλει να κάνει μόνο το πανδημικό εμβόλιο και όχι αυτό της εποχικής γρίπης». Το σίγουρο πάντως είναι ότι και αυτά τα εμβόλια θα καταστραφούν όταν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, εκτός κι αν σταλούν ως δωρεά σε άλλες χώρες.
Η ζημία που έχει υποστεί η Ελλάδα είναι περίπου 15,6 εκατ. ευρώ.
Διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Στις δύο απο αυτές είχαν παραγγελθεί μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από αυτές που τελικά παρέλαβε η Ελλάδα και στην τρίτη είχε δοθεί προκαταβολή περίπου 7,5 εκατ. ευρώ (40% του συνολικού ποσού) χωρίς όμως να υπάρχει διαθέσιμο προϊόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η εταιρεία αρνείται να επιστρέψει άμεσα το σύνολο των χρημάτων που είχε λάβει τότε και προτείνει να επιστρέψουν το μισό χρηματικό ποσό σε μετρητά και το υπόλοιπο να ισοφαριστεί με μελλοντικές αγορές άλλων προϊόντων. Το υπουργείο δεν αποδέχθηκε την πρόταση και έχει προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.
Οι άλλες δύο εταιρείες μέχρι πριν από λίγο καιρό διεκδικούσαν τα χρήματα των εμβολίων που είχαν παραγγελθεί αλλά δεν παραδόθηκαν, έπειτα από την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θεωρούσαν μέχρι προσφάτως ότι εξακολουθεί να υπάρχει συμβατική υποχρέωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.