Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πολυφωνίας συνέχεια στη Ρηγίλλης των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη

Αυξάνονται τα κρούσματα πολυφωνίας στη Ν.Δ. και, μάλιστα, για το κορυφαίο ζήτημα της οικονομίας. Αν και ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Αντ. Σαμαράς, κλιμακώνει καθημερινά τους αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και, προσωπικώς, του κ. Γ. Παπανδρέου, σειρά προβεβλημένων στελεχών εμφανίζονται με αποκλίνουσες θέσεις για τη γαλάζια οικονομική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ως παραδοχές ότι «το ΠΑΣΟΚ εκτροχίασε το έλλειμμα με δημιουργική λογιστική», «η Ν.Δ. μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα με ταχείς ρυθμούς» και «απαιτείται εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στο ΔΝΤ». «Ο κ. Παπανδρέου μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και μετά μας είπε ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Σήμερα, μας λέει ότι, για τα δικά του σφάλματα, φταίει και πάλι η Ν.Δ. Και τότε, και τώρα, λέει ψέματα. Με μια διαφορά: Οτι τώρα πια τον έχει καταλάβει όλος ο κόσμος», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς από την Κόρινθο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας για την υποστήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημ. Δράκου.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ωστόσο, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκης, είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από την κυρίαρχη θέση του κ. Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος. «Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός στηρίζεται σε κάποιο οικονομικό μοντέλο. Φαντάζομαι ότι με κάποιες υποθέσεις για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενδεχομένως κι ο στόχος αυτός να μπορούσε να επιτευχθεί. Το βλέπω όμως πολύ πολύ δύσκολο...», επεσήμανε (Real), ο κ. Μητσοτάκης, αν και αναγνώρισε πως «η κεντρική λογική είναι σωστή». Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που έδιδε στην Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ., αν και η κεντρική θέση του κόμματος, διατυπωμένη τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον αρμόδιο τομεάρχη Ν. Μηταράκη, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε ταχυδακτυλουργίες και δημιουργική λογιστική. Είχαν προηγηθεί, προχθές, ο τομεάρχης Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης που σημείωσε ότι ουδεμία δυνατότητα υπάρχει για την επιβεβαίωση του σεναρίου μηδενισμού του ελλείμματος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος απέδωσε στη... μόδα των εξεταστικών, τη θέση του κ. Σαμαρά για διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα υπό εποπτεία.
Σαφείς αποστάσεις από την αντιμνημονιακή ρητορική της ηγεσίας, τηρεί και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε, από τον Νοέμβριο του 2008, επισημάνει δι’ επιστολής στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το επερχόμενο κύμα αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία. Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε χθες (Επίκαιρα) και μέσω συνέντευξής του (Real) ο κ. Αβραμόπουλος λαμβάνει αποστάσεις όχι μόνον από τον κ. Καραμανλή αλλά και από τα άλλα μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σαμαράς, που αρκετούς μήνες μετά επέμεναν ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο του 5%.