Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με την τρόικα

Το πρώτο ουσιαστικό τεστ της “τρόικας” καλούνται να περάσουν σήμερα Τετάρτη τα στελέχη του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που θα έχουν με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στα γραφεία της Γ. Γ. Αθλητισμού (για καλύτερο περιβάλλον...).
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να παρουσιάσει το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει για την περιστολή των δαπανών στο ΕΣΥ αλλά και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει.
Η τρόικα έχει και θα έχει όλο το επόμενο διάστημα στραμμένα τα βλέμματά της στο τομέα της Υγείας δεδομένου πως θεωρείται ένας από τους πιο σπάταλους τομείς της χώρας μας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε χθες ότι «400 εκατ. ευρώ το χρόνο πετιούνται από το παράθυρο του ΕΣΥ εξαιτίας της σπατάλης» ποσό που ο ίδιος σκοπεύει να εξοικονομήσει για το 2011. Άλλωστε στις αρχές Νοεμβρίου θα παρουσιάσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες που αποτελούν και τη μεγάλη μαύρη τρύπα του ΕΣΥ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αναφέρει στην τρόικα ότι προωθείται άμεσα το διπλογραφικό σύστημα και η μηχανογράφηση στα νοσοκομεία , ένα σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο σε όλες τις υγειονομικές μονάδες ώστε να γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τα έσοδα και τα έξοδα του ΕΣΥ.
Τα πρώτα 30 νοσοκομεία θα πρέπει να εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό πολύ νωρίτερα.
Επίσης η ηγεσία του υπουργείου θα εστιάσει στην περιστολή των δαπανών από τα φάρμακα. Ήδη η εντολή που έχει δοθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων είναι να μειώσουν κατά 20% τις αγορές και τις σπατάλες φαρμάκων ενώ επιχειρείται να εξοικονομηθούν πόροι και από τα αντίγραφα φαρμάκων που θα πρέπει να αποτελούν πλέον το 30% των αγορών των νοσοκομείων.