Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο Α. Λοβέρδος επέβαλε στους Διοικητές να υπογράψουν ένα δικό του Μνημόνιο, το οποίο αναγράφεται ρητά ότι θα υπολήπτονται και θα τηρούν κατά γράμμα το Μνημόνιο του ΔΝΤ!

Συμβόλαιο αποδοτικότητας «για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων», καλούνται να υπογράψουν οι διοικητές των μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οσοι αρνηθούν θα δουν την πόρτα εξόδου, ενώ όσοι επιτύχουν τους στόχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θα παραμείνουν στο ΕΣΥ. Ηδη, το σχετικό «ραβασάκι» έχει φθάσει σε αρκετά νοσοκομεία προκαλώντας την αντίδραση των διοικήσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διοικητή νοσοκομείου της περιφέρειας, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το «Μνημόνιο Συνεργασίας» -όπως ονομάζεται το σχετικό έγγραφο. Αμέσως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την
παραίτησή του με αποτέλεσμα ύστερα από το τελεσίγραφο του υπουργού, ο διοικητής να υποχωρήσει και να αποδεχτεί το Μνημόνιο.
Διαχείριση
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συμφωνούν σε «πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων, αλλά και σε συσχέτιση με τις απαιτήσεις του Μνημονίου που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση». Οπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, «το πλαίσιο για την ολοκλήρωση οικονομικών λειτουργιών μέχρι 31/12/2010 περιλαμβάνει: Τήρηση λογιστικών αποθηκών και αποθεμάτων (έως 1/11/2010), λογιστικοποιημένη κωδικοποίηση αναλωσίμων υλικών και φαρμάκων (έως 1/11/2010), κατάρτιση, έγκριση και πιστοποίηση ισολογισμών χρήσης 2009 (εντός του Νοεμβρίου), παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2011 με τη διπλογραφική μέθοδο (εντός Νοεμβρίου), διπλογραφικό σύστημα με ενημέρωση λογαριασμών -λειτουργία υποσυστημάτων (Δεκέμβριος), Πλήρης Λειτουργία διαχειρίσεων - απογραφές (Δεκέμβριος), Μηχανογραφική υποστήριξη των ανωτέρω και των στοιχείων που δίνονται στο υπουργείο Υγείας (Δεκέμβριος). Πλήρης τακτοποίηση υποχρεώσεων και απαιτήσεων εννεαμήνου 2010 εντός του 2010 (Νοέμβριος).
Εποπτεία
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρεται ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει -μεταξύ άλλων- την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και την άμεση συμφωνία με ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας). Επίσης η Υγειονομική Περιφέρεια θα αναλάβει τα εξής: Παρακολούθηση και εποπτεία εφαρμογής όλων των ανωτέρω στα νοσοκομεία ευθύνης της με μηνιαίες αναφορές στο υπουργείο και επιτόπιους ελέγχους.