Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τι αποκάλυψαν στη Βουλή οι Επιθ. Υγείας για τις συμβάσεις νοσοκομείων με τη Siemens!


Σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας περί κρατικών προμηθειών εντοπίζει στα πορίσματά του το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας σε σχέση με τις προμήθειες μεγάλων νοσοκομείων από την εταιρεία Siemens.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο νοσοκομείων και συμβάσεων που αποστέλλεται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν σε όλη τη χώρα, με παραγγελία της εξεταστικής επιτροπής, ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας Μιχάλης Σαμπατακάκης καταλήγει στο πόρισμα ότι "προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των ελεγχομένων φορέων ειδικά από την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των δαπανών συντήρησης και προμήθειας αναλωσίμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις διακηρύξεις προμήθειας του εξοπλισμού δεν έχει συμπεριληφθεί ως κριτήριο αξιολόγησης της συμφερότερης προσφοράς, το κόστος συντήρησης και προμήθειας των ανταλλακτικών. Όσον αφορά την αποτίμηση και τον προσδιορισμό της οικονομικής βλάβης δεν είναι εφικτή, γιατί προϋποθέτει τη σύγκριση όμοιων μηχανημάτων και αναλωσίμων καθώς και συγκεκριμένη χρονική περίοδο".

Σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο πορισμάτων που εστάλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και αφορά όσα νοσοκομεία δεν είχαν αποστείλει εκθέσεις ελέγχων προκύπτει:

--Γ. Ν. Ρεθύμνου: Για την προμήθεια 6 αναπνευστήρων υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας, μεταξύ άλλων γιατί οι τεχνικές προδιαγραφές δεν εγκρίθηκαν από το ΔΣ, ο συντάκτης των τεχνικών προδιαγραφών ήταν ο ίδιος μέλος της επιτροπής διαγωνισμού και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, ενώ τεχνικές και οικονομικές προσφορές ανοίχθηκαν ταυτόχρονα. Το ΔΣ κατεκύρωσε το διαγωνισμό στη Siemens.

Για την προμήθεια μόνιτορς στο ίδιο νοσοκομείο και πάλι δεν υπήρξε έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών από το ΔΣ, δεν κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά συμμετοχής, ενώ δεν κοινοποιήθηκε ο χώρος κι ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Και για τις δύο προμήθειες οι επιθεωρητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε γίνει με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό.

-- Μαιευτήριο "Έλενα": Για τη συντήρηση 22 θερμοκοιτίδων, η έκθεση αναφέρει ότι το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση στη Siemens, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση ενάμιση έτους στη διαδικασία σύναψης της σύμβασης, με αποτέλεσμα "στην ουσία δεν φαίνεται να έγινε διαπραγμάτευση της τιμής, καθώς το Νοσοκομείο αποδέχθηκε όλους τους όρους που είχε θέσει ή ως άνω εταιρεία στις προσφορές της"

--Γ. Ν. Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου": Στο πόρισμα αναφέρεται ότι "η εταιρεία προσδιορίζει μονομερώς την τιμή της συντήρησης, χωρίς τη δυνατότητα από πλευράς νοσοκομείου για διαπραγμάτευσή της", ενώ τα βασικά σημεία που χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις αυτές είναι έλλειψη ανταγωνισμού και μονομερής καθορισμός τιμών από την ανάδοχο, έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας από το νοσοκομείο και ασαφής εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.

--ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου: Χάθηκε ολόκληρος φάκελος από το αρχείο του νοσοκομείου με τα στοιχεία που αφορούσαν το διαγωνισμό για την προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου. Η προσκόμιση στους ελεγκτές μόνο της σύμβασης με τη Siemens, κατέστησε τον έλεγχο της προμήθειας του Μαγνητικού Τομογράφου αδύνατο.