Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στιγμές από μια έκθεση, του Παντελη Mπουκαλα


Στοιχείο πρώτο, από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Στο υπουργικό συμβούλιο στην «Αποθήκη» ο κ. Παπανδρέου παρότρυνε τους υφισταμένους του να φέρονται ως «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Επειδή τις ίδιες ακριβώς παραινέσεις είχε απευθύνει και ένα χρόνο πριν, συμπεραίνεται ότι ο λόγος του έπεσε στο κενό. Η εξουσία δεν είναι για να μοιράζεται, να αυτοαναιρείται οικειοθελώς ή να υπονομεύεται από τους ίδιους τους φορείς της, όπως μαρτυρούν οι έριδες μεταξύ υπουργών και συμβούλων για το εύρος των αρμοδιοτήτων τους. Προς τι, λοιπόν, οι προτροπές; Σωστά έχει ειπωθεί πως η εξουσία είναι σαν το βιολί: το κρατάμε με το αριστερό χέρι αλλά το χειριζόμαστε με το δεξί. Και αριστερόχειρας να είναι κάποιος, λ.χ. ο Μπιλ Κλίντον, εξαντλεί την... επιδεξιότητά του και βρίσκει τον τρόπο.

Στοιχείο δεύτερο, η εκμυστήρευση του πρωθυπουργού ότι «πονά βλέποντας να πληρώνουν τα σπασμένα οι αδύναμοι». Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά· ο κ. Ξυνίδης διαβεβαίωνε προ καιρού ότι ο πρωθυπουργός δεν κοιμάται πια από τις έγνοιες. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο μοναδικός που λέει ότι πονάει: η τηλεόραση έχει θολώσει από τα δάκρυα του κ. Λοβέρδου. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι η συναισθηματική διέγερση, και αυθεντική να είναι, δεν αρκεί για να ανασχηματίσει και την πολιτική μιας κυβέρνησης, να αλλάξει τις προτεραιότητές της, να την απελευθερώσει από δουλείες.

Στοιχείο τρίτο, η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως «είναι εναντίον της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται», ως απάντηση στο ερώτημα αν η εκτόξευση ενός παπουτσιού επαλήθευσε την πρόβλεψή του ότι «θα μας πάρουν με τις πέτρες». Αλλά η βία δεν έχει μία μόνο μορφή και δεν είναι οπωσδήποτε υλική. Βία είναι και η περικοπή μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, ο φορολογικός καταιγισμός, με δέλεαρ μάλιστα το «φως στο τούνελ», που είναι σαν τον ορίζοντα: όσο τον πλησιάζουμε τόσο απομακρύνεται. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί απλώς να διατηρήσει το μονοπώλιο της βίας, όπως οφείλει κάθε κρατικός ηγέτης. Τυχαία μας παρέδωσε η μυθολογία τη Βία ως αδελφή του Κράτους;

(πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)