Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Προληπτική αφαίρεση μαστού και ωοθηκών μειώνει δραστικά τον κίνδυνο!


Περίπου 1 στις 400 γυναίκες έχουν γονιδιακές μεταλλάξεις που τις θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Για αυτές τις περιπτώσεις γυναικών οι γιατροί συχνά προτείνουν προληπτική μαστεκτομή ή αφαίρεση των ωοθηκών, ακόμη και πριν την εμφάνιση δειγμάτων καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of the American Medical Association υποστηρίζει ότι η εγχείριση μειώνει δραστικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση αυτών των δύο ειδών καρκίνου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.482 γυναίκες οι οποίες έμαθαν μέσω γονιδιακού έλεγχου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1974 και του 2008, ότι είχαν κληρονομήσει τις μεταλλάξεις BRCA1 ή BRCA2. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2009.

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών παρακολούθησης, το 7% των γυναικών που δεν είχαν κάνει μαστεκτομή εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, και 6% όσων είχαν διατηρήσει τις ωοθήκες τους εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών. Καμία από τις γυναίκες που είχαν κάνει μαστεκτομή δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ενώ μόλις 1% των γυναικών που είχαν κάνει την επέμβαση στις ωοθήκες εμφάνισε καρκίνο των ωοθηκών. (Στις γυναίκες αυτές μειώθηκε επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη).

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η προληπτική επέμβαση δεν αποτελεί εγγύηση καθώς εναπομείναντες ιστοί των μαστών και των ωοθηκών παραμένουν στον οργανισμό. Παρόλα αυτά αναφέρουν ότι παρέχει σημαντική προστασία.

«Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κατανοήσουν: Ότι αυτή είναι η καλύτερή τους ευκαιρία να μειώσουν τον κίνδυνο» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας Timothy R. Rebbeck, καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Είναι πολύ σημαντικό και σχεδόν ολοκληρωμένο, δεν είναι ωστόσο 100%», συνεχίζει ο Dr. Rebbeck. «Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου αυτό μεγιστοποιεί τις πιθανότητές σας για να αποφύγετε την εμφάνιση καρκίνου