Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και των άλλων καρδιακών παθήσεων


Με το πολυαναμενόμενο πολυχάπι για την καρδιά πρόκειται να ενισχυθεί το ιατρικό οπλοστάσιο, καθώς οι κλινικές μελέτες του οδεύουν σε τελικό στάδιο και τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι με την βοήθεια του, θα αποφευχθεί το 80% των εμφραγμάτων. Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Βασίλης Βούδρης από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το πολυχάπι θα περιέχει 3 φάρμακα, μια ουσία για την πρόληψη των θρομβώσεων, μια στατίνη και ένα αντιυπερτασικό και θα χορηγείται σε ασθενείς που υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο ή υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία, συμβάλλοντας στην δραστική μείωση της επίπτωσης των καρδιοπαθειών. Οι νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο του πολυδύναμου χαπιού και τα άλλα σύγχρονα ‘όπλα’ της καρδιολογίας θα παρουσιαστούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το οποίο πραγματοποιείται από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ενδοδερμικές αορτικές βαλβίδες καταργούν την κλασική χειρουργική μέθοδο

«Μέχρι να ευωδώσουν οι κλινικές μελέτες του πολυδύναμου χαπιού για την καρδιά, η φαρέτρα για την θεραπεία των καρδιοπαθειών ενισχύεται με νέες τεχνικές και νέας γενιάς μη θρομβογενή υλικά, όπως τα νέου τύπου στεντ για τις αγγειοπλαστικές που μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και την αντίδραση του οργανισμού στο ξένο σώμα» εξηγεί ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Γ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνασείου, κ Γεώργιος Παλατιανός. Από τις νέες τεχνικές ξεχωρίζει η διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων σε ηλικιωμένους ασθενείς, που αποτελεί εναλλακτική της κλασικής χειρουργικής προσέγγισης. Ήδη πάνω από 100 ασθενείς στην χώρα μας έχουν αντιμετωπιστεί με τις νέου τύπου διαδερμικές αορτικές βαλβίδες με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Αξονική στεφανιογραφία και μαγνητική τομογραφία καρδιάς συμπληρώνουν τις επεμβατικές μεθόδους απεικόνισης των καρδιακών προβλημάτων

Μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί και στις απεικονιστικές μεθόδους με προεξέχουσες την αξονική στεφανιογραφία και τη μαγνητική τομογραφία της καρδιάς εξηγεί η ακτινολόγος του Ωνάσειου κα. Ρενάτα Μαστοράκου. Η αξονική στεφανιογραφία συμπληρώνει την κλασική επεμβατική μέθοδο απεικονίζοντας τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς ενώ η μαγνητική τομογραφία της καρδιάς εφαρμόζεται για τις παθήσεις του μυοκαρδίου από ισχαιμική νόσο ή άλλα αίτια σαν τον σακχαρώδη διαβήτη.