Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα-Την τιμολογιακή πολιτική καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας


Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά λόγω της τιμολογιακής πολιτικής της κυβέρνησης καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, που -όπως σημειώνουν- βλέπουν τις τελευταίες ημέρες τα ράφια τους να αδειάζουν.

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι ελλείψεις αφορούν από την απλή ασπιρίνη έως φάρμακα για την καρδιά, αντικαρκινικά φάρμακα, αντιψυχωσικά, σκευάσματα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, ινσουλίνες για διαβητικούς κ.ά., ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή τα φάρμακα στα οποία καταγράφονται ελλείψεις είναι περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στα φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής επιρρίπτουν ευθύνες στην τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης και στους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργείου. «Το κράτος φρόντισε να εκδώσει τα τελευταία 24ωρα δελτία τιμών που αναιρούσαν το ένα το άλλο», τονίζει ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, από τη Δευτέρα, ο ίδιος εκτέλεσε συνταγές για το ίδιο φάρμακο με τρεις διαφορετικές τιμές. Aλλωστε και χθες εκδόθηκε ορθή επανάληψη του προχθεσινού δελτίου τιμών φαρμάκων και η οποία θα έχει ισχύ από σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες να διακόψουν την τιμολόγηση φάρμακων έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, και έτσι να παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά. Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι ελλείψεις καταγράφονται από το καλοκαίρι μετά την πρώτη μείωση των τιμών των φαρμάκων, που οδήγησε φαρμακοβιομηχανίες να σταματήσουν τη διάθεση σκευασμάτων στη χώρα μας κρίνοντάς την «ασύμφορη».

Ο ΦΣΑ σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τους πειραματισμούς και να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα». Την υποκατάσταση πολλών παλαιών και αξιόπιστων φαρμάκων από νεότερα, εισαγόμενα και ακριβότερα σκευάσματα, που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, προβλέπει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, που διαμαρτύρεται για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αρρυθμίες στην κάλυψη ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε οδηγία προς τα Ταμεία για τη μη αποζημίωση φαρμάκων ενδείξεις των οποίων είναι εκτός των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ. Αυτή η οδηγία αφορά και σε φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παρηγορητική θεραπεία στους ασθενείς. Αν και το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η αποζημίωση των σχετικών σκευασμάτων έως ότου ο ΕΟΦ βρει λύση (π.χ. τροποποίηση των ενδείξεων), αυτή είναι δεσμευτική για ασθενείς που ήταν ήδη σε θεραπεία πριν από τον Ιούλιο (όταν εκδόθηκε η οδηγία).

(πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)