Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αλαλούμ με τις εφημερίες και την εφαρμογη του νομοσχεδιου!


Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία, όπου επικρατεί κομφούζιο λόγω των εφημεριών. Οι γιατροί φοβούνται ότι ασθενείς θα έρθουν αντιμέτωποι με νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, αφού οι γιατροί δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εφημερίες αν δεν εξασφαλιστούν κονδύλια για όλες τις ημέρες που θα εργαστούν.

Ηδη, τα χρήματα για τις εφημερίες είναι «ψαλιδισμένα». Πέρσι για τις εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία ξοδεύτηκαν 470 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος στον προϋπολογισμό προβλέπονται κονδύλια ύψους μόλις 395 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση μέσω του περιορισμού των εφημεριών έχει στόχο να εξασφαλίσει περίπου 75 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αρκετές διοικήσεις νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να κάνουν οικονομία στις εφημερίες, παρά τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πρακτική στη δημόσια υγεία. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πολλοί διοικητές επιχειρούν να μετατρέψουν τις ενεργές εφημερίες σε ετοιμότητας, δηλαδή με αναμονή του γιατρού στο σπίτι και κλήση του σε έκτακτα περιστατικά, κάτι που ρίχνει το κόστος κατά 60%.

Χτες, το αδιέξοδο στα νοσοκομεία συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), όπου τονίστηκε ότι οι γιατροί παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας. Επιπλέον, τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν μαζικά στη διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για να εκφράσουν την αντίδραση των εργαζομένων στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ θα απεργήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου, πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης των συνδικάτων.

Κρίσιμος μήνας

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των περικομμένων εφημεριών αναμένεται να φανούν στα νοσοκομεία μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν αλλαγές από το υπουργείο Υγείας.

«Το μέλημά μας είναι να ισχύσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, έτσι όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον Οκτώβριο θα φανεί πώς προχωρούν οι εφημερίες και όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε απλήρωτη και εξοντωτική εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες. Φοβόμαστε όμως ότι οι διοικήσεις θα ξεκινήσουν περικοπές στα προγράμματα εφημεριών, επειδή δε διαθέτουν λεφτά και τη νύφη θα πληρώσει και πάλι ο ασθενής. Ειδικά εκεί όπου η έλλειψη γιατρών είναι μεγάλη, δηλαδή σε πολλά τμήματα νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε όλη την επαρχία, δεν μπορεί να καλυφτεί ούτε το 50% των εφημεριών για ασφαλή λειτουργία», ανέφερε στον «Α» η γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η μετατροπή των εφημεριών από ενεργές σε ετοιμότητας που επιχειρείται είναι παράνομη. Εξάλλου, όπως λένε οι γιατροί, αν υιοθετηθεί αυτό το σύστημα, θα κινδυνεύσουν ζωές στα νοσοκομεία, καθώς δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ειδοποιηθεί ένας καρδιολόγος από το σπίτι του και να προλάβει να σώσει έναν ασθενή με ανακοπή καρδιάς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μοναδική λύση αποτελεί ο καθορισμός των δαπανών που πρέπει να διατεθούν σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου, ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυναμικότητά του, για να αποφεύγονται τριτοκοσμικές καταστάσεις και λάθη όταν ένας γιατρός έχει υπό την ευθύνη του ακόμα και 40 ασθενείς.

Στα χαρτιά τα ολοήμερα

Την ώρα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα σχέδια για την ολοήμερη λειτουργία τους έχουν τιναχτεί στον αέρα. Η πρεμιέρα της 1ης Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε επ'' αόριστον, καθώς ακόμα αναμένονται οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία και μετά το μεσημέρι για εξετάσεις, ακόμα και χειρουργεία.

«Η ολοήμερη λειτουργία είναι ανεφάρμοστη έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο. Εφόσον δεν ενισχύονται με προσωπικό τα νοσοκομεία και το βάρος καλούνται να σηκώσουν τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία, ο πολίτης θα βρεθεί στην άσχημη θέση να πληρώνει από την τσέπη του για τις εξετάσεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων», υπογράμμισε η κ. Κατσίμπα.

(πηγη ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)