Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΛΑ-ΦΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ!

Πρόβλημα δεν είχαμε και πρόβλημα πάμε να αποκτήσουμε με την επάρκεια της βενζίνης στη χώρα, καθώς όλοι όσοι εμπλέκονται στο αλαλούμ της αμόλυβδης, από την κυβέρνηση μέχρι τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, και από τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μέχρι τους βενζινοπώλες, παίζουν το δικό τους παιχνίδι συμφερόντων στις πλάτες των καταναλωτών, που έχουν φτάσει να πληρώνουν την ακριβότερη αμόλυβδη σε όλη την Ευρώπη.

Παρ' ότι η τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων (που απεργούν χωρίς να απεργούν), εντούτοις η αιφνιδιαστική απόφαση του νέου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει επίδειξη πυγμής στην αγορά επιβάλλοντας προληπτικά ανώτατη τιμή πώλησης αποκλειστικά στα πρατήρια υγρών καυσίμων -και όχι στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας- αναδεικνύεται σε «κόκκινο πανί» για τους πρατηριούχους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ήδη από χθες σε λευκή απεργία.

Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες προειδοποιούν με κινητοποιήσεις ή ακόμη αρνούνται να πουλήσουν από χθες καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι δεν εναντιώνονται στην επιβολή πλαφόν, αλλά στον τρόπο που επιβλήθηκε. Δηλαδή χωρίς να περιλάβει τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, με την επισήμανση ότι ο κλάδος τους έχει τον μικρότερο βαθμό ευθύνης για τις υψηλές τιμές στην αγορά.

Η ΡΑΕ

Το πλαφόν πάντως στις λιανικές τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και των άλλων πετρελαιοειδών, ώστε να περιορίσει κρούσματα αισχροκέρδειας, είναι γεγονός από χθες το πρωί, όταν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης πήρε στα χέρια του τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία βρέθηκε να συνεδριάζει αξημέρωτα.

Η ανώτατη τιμή πώλησης που θα ισχύει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθορίστηκε στα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,701 ευρώ το λίτρο. Ας σημειωθεί ότι για τη μεν Αττική η τιμή του πλαφόν αντιστοιχεί στη μέση τιμή πώλησης που ίσχυε την Κυριακή, για τη δε Θεσσαλονίκη είναι λίγο υψηλότερη καθώς η μέση τιμή διαμορφωνόταν σε 1,464 ευρώ.

Η κυβέρνηση στήριξε πάντως την απόφαση Χρυσοχοΐδη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δρα άμεσα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε όλη τη χώρα και οι παραβάτες τιμωρούνται. Δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά ο Ελληνας καταναλωτής, και μάλιστα σε αυτή την εποχή, να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από κάποιους, οι οποίοι δεν σέβονται τον μόχθο του ελληνικού λαού... Αυτή η υπουργική απόφαση μπαίνει σαν φραγή στους κερδοσκόπους».

Για τα λιγοστά πρατήρια υγρών καυσίμων που πουλούσαν μέχρι προχθές σε τιμές χαμηλότερες, το πλαφόν ήρθε να «νομιμοποιήσει» αυξήσεις αρκετών λεπτών καθώς οι τιμές πήραν την ανιούσα, ωστόσο για την πλειονότητα των βενζινοπωλών η επιβολή ανώτατων τιμών ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Εκοψε μεν τον βήχα σε όσους ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές μέσα στο Σαββατοκύριακο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη διογκούμενη -πλην όμως υπερβολική- ανησυχία των καταναλωτών ότι θα ξεμείνουν από καύσιμα, από την άλλη όμως «πέταξε εκτός αγοράς» και πολλούς βενζινοπώλες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν προμηθευτεί καύσιμα σε χονδρικές τιμές που είναι υψηλότερες από το πλαφόν, με συνέπεια να ζημιώνονται και να μην τους συμφέρει να πουλήσουν.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας υποστήριζε χθες ότι το 70% των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Αθήνα πουλούσε χθες σε τιμή χαμηλότερη του πλαφόν, ωστόσο από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων ανταπαντούσαν ότι το 70% των πρατηρίων έχει προμηθευτεί καύσιμα με υψηλότερες του πλαφόν τιμές. Επιπλέον, πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι οι βενζινοπώλες τυγχάνουν «κρυφών» εκπτώσεων από τις εταιρείες, «τις οποίες μπορούν να αξιοποιούν σε δύσκολες περιόδους».

Πάντως οι δύο ομοσπονδίες βενζινοπωλών (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ) θέτουν θέμα νομιμότητας της υπουργικής απόφασης, καθώς ο νόμος 3054 του 2002 (Οργάνωση πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις) προβλέπει επιπλέον ότι για τον καθορισμό «πλαφόν» θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων. Σήμερα εκπρόσωποι των βενζινοπωλών θα συναντηθούν με τον γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνό, ενώ θα επιδώσουν και ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας την απόσυρση του πλαφόν.

(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)