Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μαχαίρι στις εξετάσεις των ασφαλισμένων στα ιδιωτ. διαγνωστικά κέντρα.


“Μαχαίρι” στις άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις που κάνουν γιατρούς και επιχειρηματίες να πλουτίζουν σε βάρος της υγείας των ελλήνων ασθενών αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Εγχείρημα καθόλου εύκολο καθώς τα τελευταία χρόνια η ιδιωτική υγεία και ιδιαιτέρως ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων έχει γιγαντωθεί με το ΕΣΥ να στέκει ανήμπορο όχι μόνο να εξυπηρετήσει τους ασθενείς αλλά και να συγκρατήσει τη σκόπιμη στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και το επιτελείο του, (γνώστες από το υπουργείο Εργασίας για το τι πληρώνουν κάθε χρόνο τα ταμεία για εργαστηριακές εξετάσεις), σκοπεύουν να εξετάσουν όλο το πλαίσιο του διαγνωστικού τομέα ώστε να είναι δυνατόν κάποια στιγμή να μπουν και κανόνες. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο στο πλαίσιο της συγκράτησης των δαπανών στο χώρο της υγείας μετά τον περιορισμό της σπατάλης σε προμήθειες και φάρμακα.

Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πορείας και του γρήγορου πλουτισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι το γεγονός ότι ο κλάδος των διαγνωστικών εμφανίζει ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρω.

Ο ΟΠΑΔ δαπανά 20 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως

Μόνο το ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διαθέτει κάθε μήνα 20 εκατ. ευρω για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις στον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου το 55% των ασθενών που απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην Αττική είναι ασφαλισμένοι δημοσίων ταμείων και στη Θεσσαλονίκη αποτελούν το 75%.

Πρώτη η Ελλάδα σε εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Καθόλου τυχαία η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στον αριθμό των εξετάσεων μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας. Αντιστοιχούν 98,1 μαγνητικές ανά 1000 κατοίκους και 320,9 αξονικές ανά επίσης 1000 κατοίκους.Γι αυτό και οι επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι συνεχείς αφού η αγορά ιατρικού εξοπλισμού εμφανίζει τα τελευταία 5 χρόνια 13,7% ετήσιο ρυθμό αύξησης.Σε ότι αφορά το μερίδιο των διαγνωστικών κέντρων στο σύνολο της ιδιωτικής αγοράς αυτό κυμαίνεται στο 20%.