ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ από το 2010 αναμένεται να είναι για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων το 2011, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.
Η δυσκολία αυτή, μάλιστα, μπορεί να γίνει απρόβλεπτα μεγάλη αν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα -μη προϋπολογιζόμενα- μέτρα. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αφήνεται να εννοηθεί και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτίμησε -θετικά, πάντως- την πρώτη φάση εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που θεμελιώνουν τη δύσκολη κατάσταση είναι δύο ειδών. Οι ήδη μειωμένοι μισθοί του 2010 δεν αναμένεται να 'χουν καμιά ουσιαστική αύξηση το νέο έτος. Το απαγορεύει, άλλωστε, το περίφημο Μνημόνιο. Ακόμη και μια αύξηση της τάξεως του 2% (ωρίμανση κ.λπ.) εξουδετερώνεται πλήρως από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή ξεπερνάει το 5%, ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη και της κυβέρνησης και των ελεγκτών της τρόικας.
ΕΤΣΙ, η πρόβλεψη ότι το 2011 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί γρήγορα μπορεί να διαψευσθεί, καθώς η ελληνική πραγματικότητα άλλα κελεύει. Η μεγάλη αύξηση των φόρων περνάει κατευθείαν στην κατανάλωση και ο περίφημος ανταγωνισμός δεν λειτουργεί. Ετσι, διαψεύδεται ο κανόνας που λέει ότι σε περίοδο μεγάλης ύφεσης και πτώσης του τζίρου στην αγορά, πέφτουν οι τιμές.
ΑΛΛΩΣΤΕ, εκτός από τους φόρους, σε πολλούς τομείς της αγοράς λειτουργούν καρτέλ, που αυξάνουν κατά βούληση τις τιμές προϊόντων καθημερινής χρήσης. Και, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων, δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου. Είναι δε εξοργιστικά τα αποτελέσματα συγκριτικών ερευνών, που δείχνουν ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται σημαντικά αυξημένα στην ελληνική αγορά απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι μεγαλύτερη.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όμως, μόνο οι μειωμένοι μισθοί και οι τιμές που καλπάζουν. Το νέο έτος θα αυξηθούν και οι παντός είδους φόροι, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μνημόνιο να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παρατηρούμενη υστέρηση στα έσοδα είναι μικρή και συγκυριακή. Αν ο ισχυρισμός αποδειχθεί αληθής, τουλάχιστον θα περιοριστεί ένα μέρος του κακού. Ομως, αν η «τρύπα» στα έσοδα αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερη, τότε οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα υποχρεωθεί να αυξήσει κι άλλο τους φόρους, για να πιάσει τους στόχους. Ομως, σε μια καχεκτική αγορά θα είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν τα έσοδα, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
ΑΡΑ ο δρόμος αυτός αργά ή γρήγορα θα γίνει αδιέξοδος, αν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν καταφέρουν να μαζέψουν γρήγορα φόρους και άλλα έσοδα, που δεν καταβάλλουν διαχρονικά χιλιάδες (μη ή πλημμελώς) φορολογούμενοι, έχοντες και κατέχοντες.
(ΠΗΓΗ ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)