Ταυτοποιήθηκε το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που ευθύνεται για τις λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, έπειτα από τη συλλογή δειγμάτων κουνουπιών από τις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στους εμπλεκόμενους φορείς να επικεντρώσουν τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών -που επεκτάθηκαν σε Κ. Μακεδονία και Λάρισα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποδέσμευσε κονδύλια 300.000 ευρώ- σε στοχευμένη κατεύθυνση, ενώ ο γενετικός χαρακτηρισμός του στελέχους του ιού, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να λάβουν απαντήσεις για την έκταση του φαινομένου.
Στο μεταξύ, ο ιός στοίχισε τη ζωή σε έναν ακόμη ηλικιωμένο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα οκτώ, ενώ κατεγράφησαν 15 νέα κρούσματα (92 συνολικά).
Από τα εξήντα δείγματα που παραδόθηκαν στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ από τις 9 Αυγούστου, ένα βγήκε θετικό, καταδεικνύοντας ως «ένοχο» για τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους το κοινό κουνούπι του γένους culex (και συγκεκριμένα το κουνούπι culex pipiens) που ενδημεί σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Γ. Ιατρού, δρα βιολόγο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της συμβεβλημένης με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που διενεργεί τους ψεκασμούς καταπολέμησης και έχει αναλάβει τη συλλογή των δειγμάτων κουνουπιών. Το γεγονός, κατά τον ίδιον, αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αντίστοιχες προσπάθειες στη Γαλλία απαιτήθηκε η ανάλυση 14.000 δειγμάτων προτού εντοπιστούν μολυσμένα κουνούπια.
Προς το παρόν, πάντως, είναι άγνωστο γιατί ένας ιός που πρωοτοεμφανίστηκε στην Ουγκάντα το 1937, προκάλεσε επιδημίες σε Νέα Υόρκη και Ρουμανία τη δεκαετία του ’90 και είναι γνωστό ότι υπάρχει στη χώρα μας εδώ και χρόνια, προκάλεσε συρροή κρουσμάτων φέτος, παρατήρησε ο καθηγητής Εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Δ. Κωβαίος. Το φετινό ξέσπασμα, κατά τον ίδιον, ενδέχεται να οφείλεται σε υψηλό αποθεματικό του ιού στα πτηνά, που αποτελούν και τους ξενιστές του.
Δεκαεπτά πτηνά μπορεί να αποτελούν «αποθήκες» του ιού του Δυτικού Νείλου, εξήγησε ο κ. Κωβαίος, με σημαντικότερα εξ αυτών τα σπουργίτια και τις καρακάξες (ή κάργιες) που ενδημούν σε αστικά περιβάλλοντα. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπήσουν ένα πτηνό και εν συνεχεία μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο και πάλι μέσω του τσιμπήματος. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, σημαντικό μέτρο αποτελούν τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πτηνών, πρακτική που ακολουθείται και στις ΗΠΑ.
Πάντως, η χρήση των εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή και σε καμία περίπτωση σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών. Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Κωβαίος, πρέπει να προσέξουν ώστε η περιεκτικότητά τους στη δραστική ουσία που απωθεί τα κουνούπια (DEET - διεθυλομετατολουαμίδη) να μην ξεπερνάει το 30%, οπότε και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και το στόμα.