Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Χάος με τις οδηγίες για τις εφημερίες!


Χωρίς σαφείς οδηγίες και χωρίς διευκρινίσεις θα καταρτιστούν τα προγράμματα εφημέρευσης των νοσοκομείων, με βάση το νόμο 3686/2010, οι διατάξεις του οποίου ξεκινούν να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, την περασμένη Τετάρτη 25 Αυγούστου κατά τη διάρκεια σύσκεψης της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Θεσσαλονίκη με Διοικητές ΥΠΕ και Διοικητές Νοσοκομείων, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν ήταν γενικόλογες και ασαφείς, έτσι ώστε καθένας από τους συμμετέχοντες εισέπραξε αυτό που μπορούσε ή επιθυμούσε να αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα αλαλούμ στο οποίο όλοι ενεργούν «σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου».

Η εγκύκλιος που είχε εκδώσει το Υπουργείο λίγες μέρες νωρίτερα επαναλαμβάνει το νόμο για τα προγράμματα εφημερειών, χωρίς να διευκρινίζει τίποτα από τα δεκάδες ερωτήματα.

Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης ζητούν οι γιατροί

Την ίδια μέρα συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ από κοινού με Προέδρους Ενώσεων και μέλη του Γεν. Συμβουλίου και η απόφαση στην οποία κατέληξε η ΟΕΝΓΕ στο ζήτημα των προγραμμάτων εφημέρευσης είναι η εξής: «Κόκκινη γραμμή» για την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις πρέπει να είναι η υλοποίηση των ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας των Επιστημονικών Συμβουλίων και η διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους, έγκαιρης και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωσης τους.Οφείλουμε παρά τις όποιες αντιδράσεις και αντιξοότητες να μην απεμπολήσουμε τα προγράμματα τα οποία θεωρούμε επιστημονικώς ασφαλή και να μην ενδώσουμε στην πίεση να καταθέσουμε προγράμματα που υπακούουν στην πρακτική της προσαρμογής στα διαθέσιμα ευρώ. Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ καλεί το Υπουργείο Υγείας «να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προτύπου ασφαλούς εφημέρευσης των Νοσοκομείων που θα προκύπτει από τις ανάγκες των πολιτών και αναγκαστικά θα είναι πληρέστερο ή ακόμη και ακριβότερο από το υπάρχον».

Το αλαλούμ με τις εφημερίες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, «η εικόνα που σχηματίζει κανείς για την τακτική των Διοικήσεων στο επίμαχο ζήτημα του εφημεριακού είναι απερίγραπτη. Ελλείψει σαφών οδηγιών προσπαθούν να αυτοσχεδιάσουν, αποπειρώμενες κατά κύριο λόγο περικοπές. Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιπτώσεις αντί περιστολής θα υπάρξει εκτίναξη του κόστους. Αυτό θα συμβεί σε Νοσοκομεία της Α΄ ζώνης και σε Τμήματα όπου οι γιατροί εκτελούσαν εφημερίες λιγότερες απ΄ όσες προβλέπει ο νόμος 3686/10 και τώρα οι ΥΠΕ δίνουν κατεύθυνση στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να τις αυξήσουν!

Και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η θέση της ΟΕΝΓΕ είναι σαφής: καταρτίζουμε και υπερασπιζόμαστε ασφαλή προγράμματα και απέχουμε από κάθε έννοια πλασματικότητας των εφημεριών. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις και υπόλογοι σε ελέγχους.

Παράλληλα με την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων ζητάμε επιτακτικά από τις Διοικήσεις να υποβάλλουν αίτημα στην ΥΠΕ για πρόσθετη επιχορήγηση, η οποία θα καλύπτει όλες τις εφημερίες πάνω απ΄ όσες προβλέπει ο 3686/10. Οι ΥΠΕ οφείλουν να αθροίσουν τα αντίστοιχα αιτήματα και να τα υποβάλλουν συγκεντρωτικά στο Υπουργείο Υγείας. Εάν υπάρξει οργανωμένη συνδικαλιστική πίεση το Υπουργείο Υγείας θα αναγκαστεί να ενδώσει και να χορηγήσει πρόσθετες πιστώσεις, πράγμα άλλωστε που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο.

Για το λόγο αυτό η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί το Υπουργείο Υγείας να εξοφλήσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου τις εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά και όλες τις ανεξόφλητες οφειλές από εφημερίες παρελθόντων μηνών. Σε ενάντια περίπτωση οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις».

Η γνωμοδότηση για τις εφημερίες

Σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας η γνωμοδότηση είναι σαφής και αναφέρει τα εξής:

Ο Ν.3754/2009 προβλέπει στο άρθρο 5, ότι «Απαγορεύεται η μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας».Παρέπεται, συνεπώς, ότι οι χορηγούμενες εφημερίες ετοιμότητας από το ως άνω άρθρο 4 του Ν.3868/2010, εφόσον δεν υπάρχει αντίθετη ρύθμιση, δεν επιτρέπεται να αποτελούν μετατροπή υφιστάμενων ενεργών εφημεριών. Επισημαίνεται, ότι Ιατρός πραγματοποιεί εφημερία ετοιμότητας μόνο σε περίπτωση που άλλος Ιατρός της ίδιας ειδικότητας πραγματοποιεί ενεργό εφημερία, προκειμένου να αξιολογήσει το περιστατικό και να τον καλέσει. Τα οποιαδήποτε προγράμματα εκπονηθούν, θα πρέπει να υπακούουν απαρέγκλιτα στους κανόνες ασφαλούς εφημέρευσης και να τυγχανουν της έγκρισης των οικείων επιστημονικών συμβουλίων.