Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ηλεκτρονική βάση για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου!


Μία ηλεκτρονική βάση για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου που ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα αναλάβουν την εποπτεία και τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου.

Το ανακοίνωσε η υπουργός Υγεάις Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία παραβρέθηκαν ο γραμματέας δημόσιας υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τον αντικαπνιστικό νόμο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας,ο πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ.Στ.Μπεσμπέας και ο νέος διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ι.Ξενέλης.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Στη σύσσκεψη πήραν μέρος τουλάχιστον 250 άτομα και έγινε καταγραφή των προβλημάτων στη διαδικασία ελέγχου, όπως έλλειψη χρημάτων για τις υπερωρίες που θα απαιτηθούν, έλλειψη προσωπικού, κ.λπ.

Περίπου 9.500 άτομα θα αναλάβουν τους ελέγχους

Στη μάχη του ελέγχου για το αν και κατά πόσο τηρείται η ολική απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μπαίνουν οι 530 επόπτες δημόσιας υγείας, οι 4.500 αστυνομικοί της δημοτικής αστυνομίας και οι 4500 λιμενικοί.

Το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του νόμου θα γίνονται μόνο παρατηρήσεις και επιπλήξεις στους παραβάτες, ενώ στη συνέχεια θα επιβάλλονται πρόστιμα ειδικά σε όσους έχουν στο «ιστορικό» τους προηγούμενες επιπλήξεις.

Το 80% της αξίας των προστίμων, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα επιστρέφεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν (νυχτερινή εργασία, υπερωρίες, κ.λπ.)

Τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου

Το «ιστορικό» των ελέγχων θα καταγράφεται σε μία ηλεκτρονική βάση έτσι ώστε να είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει παρανομήσει στο παρελθόν, και αυτό θα βοηθά τους ελεγκτές για να διαπιστώσουν αν υπάρχει υποτροπή ή όχι και αν πρέπει να περιοριστούν σε μία επίπληξη ή να επιβάλλουν πρόστιμο. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες, είτε πρόκειται για διευθυντές υπηρεσιών. μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Αν κάποιος από τους παραβάτες αρνείται να συνεργαστεί, τότε δεν αποκλείεται να κινηθεί εναντίον του και η διαδικασία του αυτόφωρου.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και πάλι η τηλεφωνική γραμμή 1142 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε πρώτη φάση θα δίνονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ σε δεύτερη φάση η γραμμή θα δέχεται και καταγγελίες για τους παραβάτες.

Παράταση 8 μηνών για καζίνα και κέντρα με ζωντανή μουσική

Παράταση οκτώ μηνών για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

(ΠΗΓΗ healthview)