Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων δεν «αντέχει» την ολοήμερη λειτουργία


MRI-machine2
Σχεδόν αποτυχημένο μοιάζει πριν ακόμη ψηφιστεί. Το νέο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την “αναβάθμιση του ΕΣΥ” που κατέθεσε στη Βουλή πριν λίγα 24ωρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να μην υλοποιηθεί ποτέ.

“Μοιάζει ουτοπικό” λένε τα περισσότερα στελέχη του χώρου της υγείας αφού γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να καμφθεί η ιδιωτική αγορά προς όφελος της δημόσιας.

Ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων

Η υπουργός Υγείας ευελπιστεί μεταξύ άλλων να μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να πραγματοποιούν κανονικά εργαστηριακές εξετάσεις και το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό όμως που δεν έχει υπολογίσει είναι ότι ο εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι είτε ανύπαρκτος είτε απαρχαιωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το 1/3 στο ΕΣΥ. Από τους συνολικά 381 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η χώρα μας οι 257 βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο οι 124 στο δημόσιο, που είναι και σαφώς πολύ παλαιότερης τεχνολογίας.

Τα πράγματα για τους μαγνητικούς είναι ακόμη χειρότερα. Από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.

Ο εξοπλισμός στις ιδιωτικές κλινικές

Και το ζήτημα είναι ότι χρόνο με το χρόνο το ΕΣΥ απογυμνώνεται τεχνολογικά ενώ αντίθετα η ιδιωτική υγεία ανθεί. Από το 2004 έως και το 2009 εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 160 μαγνητικοί τομογράφοι από τους οποίους οι 153 πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο 7 στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα και με τους αξονικούς. Αγοράσθηκαν συνολικά 132 μηχανήματα από τα οποία μόλις τα 24 για το δημόσιο και τα υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα.

(πηγη healthview)